Savjeti za uređenje kupaonice i wc-a

Ljubičasta kupaonica, Foto: photobank.ch/Shutterstock

U manjim su stanovima kupaonica i WC u istom prostoru. Radi funkcionalnosti i većih mogućnosti upotrebe, bolje je da su odvojeni. Poželjan je ulaz u kupaonicu iz hodnika uz spavaonice, a u WC iz ulaznog prostora. Standardnu opremu kupaonice predstavljaju kada, umivaonik i eventualno WC školjka.

U većim se kupaonicama nalaze još bide i zatvorena kabina za tuš. U kupaonici se obično nalazi stroj za pranje rublja. Od ostale opreme pokušat ćemo smjestiti ormar ili košaru za prljavo rublje, te police za deterdžente i za toaletni pribor. Primijenit ćemo kupaonički namještaj u elementima ili ćemo potražiti pomoć stolara.

Zidovi i pod

Pod treba biti nepropustan, a zidovi glatki. Najbolju oblogu predstavljaju keramičke pločice na podu i zidovima. Zidne se pločice mogu izvesti do 150 cm od poda, ili čak do stropa. Jeftinija je varijanta pod od teraca ili vinilazbestnih (vinaz) ploča, a zid premazan Uljenom bojom.

Rasvjeta

Rasvjeta mora biti dovoljno jaka. Osim opće rasvjete (bijele kugle) postavit ćemo s obe strane ogledala jednostavne i dovoljno jake svjetiljke. Mora se paziti na to da svjetiljke osvjetljuju osobu pred ogledalom, a ne samu plohu ogledala. Ovdje je mjesto i utičnici brijaćeg aparata i električnog sušila za kosu.

Zračenje kupaonice

Ako kupaonica ili WC nemaj u direktnog zračenja, tj . prozora, za prozračivanje se koristimo odzračnim dimnjakom . Na ulazu u kanal može biti montiran električni usisni ventilator. Dobro je kad se ventilator sam uključuje pri paljenju svjetla u kupaonici ili zahodu.

Foto: photobank.ch/Shutterstock