Ljekovitost soka od bazge

Cvijet bazge, Foto: Foxypar4/Flickr

Bazga je već duži niz godina prisutna u kulturi suvremene civilizacije i to na razne načine. Najpoznatiji je svakako čuveni sok koji svoju popularnost duguje činjenici da je izuzetno ljekovit i da pomaže kod raznih bolesti.

Kao prirodno stanište bazge navode se uglavnom šumarci i pašnjaci, dakle uglavnom divljina gdje ih se može naći uvelikom broju. Radi se o biljci čiji grm može narasti od 3 do 10 metara u visinu. Kora je debela i može se primjetiti kako prevladava svijetlo siva nijansa.

Ako niste znali bazga je jedna od najstarijih biljki na širem području Europe. O njezinoj se ljekovitosti oduvijek pričalo, a čak se smatralo da djeluje izrazito umirujuće na djecu. Naime vjerovalo se da upravo njezin sok pruža ono što čovjeka čini opuštenim.

Pored toga pokazalo se kako je jednim dijelom jestiva. Međutim njezina glavna uloga leži upravo u činjenici što djeluje kao lijek. Tu se prije svega misli na cvjetove od kojih se dobiva čaj. Cijela procedura oslanja se na sušenje cvjetova.

Sam čaj potreban je u svrhu jačanja obrambenog sustava te zbog znojenja, što je itekako korisno u vrijeme kada mislite da vas hvata gripa, ili prehlada. Treba napomenuti kako pravilno kozumiranje čaja podrazumijeva da ga pijete bez šećera. Ako već morate dodati malo slatkog neka to radije bude med.

Osim čaja ljekovist bagze producira se i preko poznatog soka, ili sirupa čija priprema ne zahtijeva previše mudrolija. Ono što je bitno kod cjelokupne procedure je prije svega strpljenje, jer za pripremu soka ipak treba malo vremena.

Dakle za sve one koji žele sami napraviti sok od bazge potrebno je imati barem 20 cvjetova, oko 1,5 kg meda, malo soka od limuna. Ključ svega je što cvjetove treba preliti vrućom vodom i namakati barem 24 sata.

Nakon što procijedite cvjetove stavite ih kuhati zajedno sa medom, nakon čega ide malo soka od limuna. Maknete s vatre i dodate malo soka od limuna te uspete u boce koje ćete držati na mjestu gdje nema puno svjetlosti.

Autor: S.Š. Foto: Foxypar4/Flickr