Kuharski savjeti: Meso

mesna dijeta

KOTLETI postaju ukusniji ako ih prije prženja tanko premažemo gorušicom. Kotlete je bolje pržiti bez kosti, koje se mogu kasnije upotrijebiti za juhu. Prije pečenja ili prženja treba kotlete narezati po rubovima da se u masti ne stegnu.

POPEČCI OD FAŠIRANOG MESA neće se pri prženju raspasti ako se prvo povaljaju u brašno ili mrvice, što je pogotovo potrebno ako smjesi nismo dodali jaje. Popečke treba u prvi mah staviti u jako vruću masnoću ; onda se sigurno neće raspasti.

GOVEĐE PEČENJE treba prije pečenja umočiti načas u ključalu vodu, a zatim osušiti. Meso će postati sočno i ukusno.

JETRI je lako ukloniti kožu ako je prije uronima 1 minutu u vruću vodu. Miris jetre može se ublažiti tako da je ostavimo na neko vrijeme u hladnom mlijeku. Jetra se soli tek kad je pečena.

SVINJSKA JETRA postaje ukusna poput teleće ako je neko vrijeme prije pripreme močimo u sirovom mlijeku.

KOBASICE ILI HRENOVKE neće ispucati ako ih stavimo u toplu (ne kipuću) vodu i kuhamo otkrivene.

MOZAK ZA PRŽENJE treba prije čišćenja kožice staviti 1 sat u hladnu slanu vodu, tada ćemo kožice lako skinuti.

PEČENJE ĆE DOBITI smeđu koricu i ostati sočnije ako ga lagano posipamo šećerom i par puta sa svih strana okrenemo u vrućoj masnoći.

PEČENJE NEĆE IZGORJETI ako ga pečemo umotano u alu-foliju ili specijalne najlonske kesice. Ako ih nemamo pri ruci, onda treba u pećnicu staviti posudicu s vrućom vodom.

PEČENJE OD PERADI bit će sočnije ako ga najprije popržimo sa svih strana na masnoći, a tek zatim zalijemo s malo vode. Pečenje će dobiti lijepu koru ako već pečeno prelijemo pivom, a zatim još časak prepečemo u pećnici.

MESO KOJE JE DOBILO LAGAN MIRIS treba staviti u vodu u koju smo dodali samo par zrnca hipermangana, toliko da voda bude svijetloružičasta. Meso će izgubiti loš miris, a neće promijeniti tek. Dobro ga je također oprati u octenoj vodi.

TVRDO MESO postat će meko ako ga prije upotrebe dobro istučemo batom za meso, ili ga sa svih strana natrljamo limunom i sodom bikarbonom, pa ostavimo neko vrijeme na miru. Zatim meso obrišemo, premažemo uljem i pustimo da se ulje desetak minuta upija u meso.

MLJEVENO MESO: Jela punjena mljevenim mesom (rajčice, krastavci, tikvice itd. ) bit će mnogo ukusnija ako u meso dodamo kosanog majorama i peršina.

MESO ZA PEČENJE mora biti suho prije nego ga stavimo na mast. To vrijedi i za meso izvađeno iz marinade ili paca, inače će ostati žilavo i neukusno.

PRŽENI ODRESCI. S njih se neće odlijepiti jaja i mrvice ako ih paniramo potpuno suhe.

MESO SA SLANINOM uvijek je bolje peći s dimljenom slaninom nego sirovom.

KUHANOM MESU KOJE NEĆE OMEKŠATI treba u vodu dodati sode bikarbone.

PEČENO MESO postaje ukusnije ako se polije s malo konjaka i zatim dopeče.

MESO ĆE DULJE OSTATI SVJEŽE ako ga umotamo u krpu namočenu octom, ili ga sa svih strana natrljamo sokom od luka.

MESO PEČENO U UMAKU bit će mnogo ukusnije ako ga prije posluživanja malo ostavimo da odstoji u umaku.

MASNOĆA ZA PRŽENJE ne smije biti ni prevruća ni prehladna. Ako želimo da nam prženje uspije kako treba, najbolje je prije prženja načiniti pokus s komadićem krumpira koji, ubačen u masnoću, mahom mora poprimiti zlatnožutu boju.

PRŽENO JELO neće upiti suviše masnoće ako u još hladnu masnoću stavimo žlicu octa ili ruma.

MASNOĆA PRI PRŽENJU jela neće potamnjeti i dat će se poslije bolje iskoristiti ako prije prženja stavimo u vruću masnoću čist čep ili nekoliko komadića sirovog krumpira.

MASNOĆA NEĆE PRSKATI iz tave ako tavu najprije pospemo s malo soli .

POHANO MESO (ILI ŽIVAD) bit će mekše ako ga prije paniranja premažemo s malo soli i vrhnja.

PRIGORJELO JELO treba odmah poklopiti i staviti na 10 min u posudu s hladnom vodom. Miris prigorjelog jela nestat će zbog naglog prijelaza iz vrućeg u hladno. Tek ćemo ga zatim presuti u čistu posudu i, ako je potrebno, dalje kuhati.

MESO ILI POVRĆE ne smijemo za vrijeme kuhanja zalijevati hladnom vodom, inače će jelo ostati tvrdo.

UMAK OD PEČENJA najbolje se veže brašnom. Ako smo mu dodali mirodija (biber, lovorov list, klinčići i sl.) treba umak procijediti prije nego što mu dodamo brašno.

MESO KOJE ŽELIMO NA DULJE VRIJEME SPREMITI LJETI, a nemamo hladnjak, smijemo prati tek prije upotrebe jer se oprano meso brže kvari. Ali uvijek je bolje brisati meso krpom nego ga prati.

DUBOKO SMRZNUTO MESO ILI ŽIVAD ostavite uvijek da se otopi u hladnjaku, najbolje preko noći, jer će tako izgubiti najmanje soka .

PEČENJE neće biti žilavo ako ga prelijevate za vrijeme pečenja toplom vodom. Kad ga okrećete, morate uzeti dvije drvene kuhače, a ne zabosti viljušku jer će inače isteći soka iz mesa. Pečenje treba rezati tek pošto je deset minuta mirovalo na toplom .

PEČENICE neće pri pečenju pucati ako ih prije toga ugrijete u toploj vodi, obrišete kuhinjskom krpom i malo umočite u brašno.

NARESCI će biti pregledno spremljeni i dulje će ostati svježi ako se svaki narezak kobasice smota i sve se spremi u dubok tanjur, koj i ćete pokriti plitkim porculanskim tanjurom i staviti tako u hladnjak.

SOK OD PEČENJA bit će mnogo bolji ako ga razrijedite s malo crne kave .

MESNA KOBASICA brzo će se ispeći i bolje izgledati ako je prorežete po duljini i svaka 3 do 4 cm zasiječete nožem.

MESO uvijek treba posoliti tek neposredno prije pripreme , osim svinjetine.

JANJETINA bolje prija i ne miriše tako jako ako je nekoliko sati prije upotrebe natrljamo s pola luka. Janjetinu poslužujemo uvijek vruću i u zagrijanim tanjurima, jer se inače osjeća miris po loju i nije ukusna.

GUSKU ILI PATKU treba neposredno prije kraja pečenja dobro namazati pivom i ponovno staviti u pećnicu; tako će dobiti hrskavu kožicu.

Foto: Joe Gough/Shutterstock