Šećer

ŠEĆER. Šećer se prodaje u kristalu, u kockama ili u prahu. Većina recepata propisuje šećer u kristalu . Šećer u kockama upotrijebite za kreme, slatko i drugo, gdje treba finiji šećer. Šećer u prahu upotrijebite za glazure, nekuhane kreme i za uvijanje i posipanje finih kolača, savijača, pokladnica i drugog.

KARAMELIZIRANJE ŠEĆERA. U tavu stavite šećera prema potrebi, i pržite ga na laganoj vatri neprestano miješajući dok se ne rastopi, tj . dok ne požuti. Onda ga skinite sa vatre i miješajte dalje dok ne dobije lijepu boju.

KARAMEL SIRUP. Karameliziraj te 2 1/2 del šećera i dodajte polako 1 1/4 del vrele vode.Kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta.

KARAMEL ZA BOJENJE SOKOVA OD PEČENJA I UMAKA. Karamelizirajte šećer i nastavite prženje dok šećer bude gotovo crn. Dodavajte polako vrelu vodu i nastavite kuhanje dok se sav šećer ne rastopi. Ohladite i spremite u staklenke. Ovako priređen šećer izgubio j e svoju slatkoću, pa ga možete upotrebljavati za bojenje umaka i sokova od pečenja.

MRVICE OD PRŽENOG ŠEĆERA (GRILAŽ). Karamelizirajte šećer i izlijte ga u plitku tavu namazanu maslacem. Pustite da se stisne. Izvadite ga na čist papir i valjkom izmrvite. Spremite ga u čiste staklenke i upotrebljavajte za ukrašavanje i pripremanje kreme, torti i drugog. U karamelizirani šećer možete dodati i sitno kosane orahe, bademe ili lješnjake, i od te mase pravite mrvice na već opisani način.