Kožne rukavice, elegantan modni dodatak

kožne rukavice

Žene odijevanje shvaćaju kao umjetnost pa su stoga modni dodaci poput nakita, šalova, remenja ili rukavica neizostavan dio svakog stila. Za vrijeme hladnijih dana, neizostavan dio svake odjevne kombinacije svakako su kožne rukavice.

Iako je najvažnija uloga rukavica da štite naše ruke i pružaju im zaštitu od hladnoće, one su također i elegantan modni dodatak. Kožne rukavice zrače sofisticiranošću i savršeno upotpunjuju poslovni stil odijevanja. Isto tako savršeno se uklapaju u ležernije odjevne kombinacije u kojima možete otići u šetnju, na kavu s prijateljicama ili u kupovinu.

Kožne rukavice proizvode se od različitih materijala, u različitim bojama i stilovima. Razlike u materijalima koji se koriste pri njihovoj izradi određuju osjećaj koji stvaraju na koži, toplinu koju pružaju, izgled, ali i cijenu. Jedan od materijala koji se koristI pri izradi rukavica je kravlja koža koja se često koristi za jeftinije rukavice, a zbog debljine smatra se da nije pogodna za većinu modela. Ovčja koža koristi se za casual rukavice te pruža mnogo topline zbog prirodnih vunenih obloga.

Kozja koža rijetko se koristi jer je gruba, no vrlo je izdržljiva. Jelenja koža koristi se zbog velike izdržljivosti i elastičnosti, hrapavija je i teža. Janjeća koža koristi se za najluksuznije modele rukavica. Vuna se koristi kao podstava rukavicama jer pruža mekoću i grije. Postava također može biti i svilena, od kašmira ili nekih drugih materijala. Za izradu ženskih kožnih rukavica najrjeđe se koristi najegzotičnija koža divljih svinja iz Srednje i Južne Amerike koje se nazivaju pekari. Ta je koža vrlo kvalitetna pa je korištenje tog materijala posljednih godina poraslo.

Osim vrste materijala morate odabrati i kakav stil rukavica želite. Odabir boje više nije ograničen na klasične crne ili smeđe rukavice. Danas se proizvode u svim bojama. Odaberite zelene,  crvene, ljubičaste,  žute ili neku drugu boju. Koju god boju odaberete, uz to što će slati poruku o vama, sigurno će odgovarati boji nekog odjevnog predmeta koji volite. Postoje različite dužine rukavica, od onih do zgloba pa sve do onih do ramena.  Prilike u kojima namjeravate nositi rukavice, pomoći će vam da odaberete pravi model.

Rukavice možete prati u toploj vodi i to na rukama, a važno je znati kako se srneća koža vrlo lako dere kada je mokra. Vodu treba nježno stiskati u rukavice, no bez previše gužvanja rukavica. Nakon pranja skinite rukavice i isperite ih nekoliko puta u mlakoj vodi, nježno ih osušite ručnikom te ih napuhnite kako bi se iznutra razdvojile.

Rukavice se ne smiju sušiti direktno na izvoru topline ili izloćene na suncu. Prije nego se potpuno osuše, navucite ih na ruku i rastegnite. Rukavice koje se ne smiju prati možete očistit u kemijskog čistionici. Neovisno o boji, materijalu i modelu rukavica važno je da odaberete pravu veličinu.

Autor: Anja Jakopčević, Foto: Marcel Hol/freeimages