Gumene čizme – popularne Wellingtonke

gumene čizme

Jesen i kišno vrijeme savršeni su za gumene čizme koje su popularne već nekoliko sezona.  Iako vjerojatno pamtimo začuđene poglede koje smo upućivali hrabrim djevojkama prije nekoliko godina, danas ih vjerojatno i same imamo. Kako već neko vrijeme nisu rezervirane samo za djecu koja obožavaju skakati po vodi, pitanje je samo u kojoj ćemo boji ili s kojim uzorkom i same prestati poskakivati ulicom da izbjegnemo lokve.

Gumene čizme, poznate pod nazivom Wellingtonke, nastale su u 19. stoljeću kada je Vojvoda od Wellingtona zatražio od svog postolara da prilagodi čizme koje su se nosile u 18. stoljeću. Prvi svjetski rat potaknuo je proizvodnju čizama zbog poplavljenih rovova iz kojih su se vodile bitke, a isto se ponovilo i u Drugom svjetskom ratu. Po završetku rata čizme su nosili  muškarci, žene i djeca, a nešto kasnije počeli su ih svakodnevno nositi i radnici.

Odabir modela, dezena i boja ovisi o prigodama u kojima  ćete ih nositi. Za mlade je svakako preporučljivo igrati se s dezenima i kombinirati ih uz jake boje odjeće kako bi tmurni jesenski dani postali što vedriji. Ako mislite da za vas ipak nisu luckaste šarene gumene čizmice, nema problema. Postoje brojne varijante gumenih čizmica u jednoj boji koje ćete lakše kombinirati uz odjevne kombinacije za posao.

Nosite li ih uz hlače, najpraktičnije su skinny traperice koje su ionako moderne. Tamne traperice kombinirajte uz jake boje čizmica ili uz one šarene dok će tamnije čizme odlično izgledati uz svijetliji traper. Ne volite li uske hlače ili hlače ugurane u čizme, slobodno podvrgnite nogavice. Zašto ljetni trend ne bismo nastavili i kroz jesen?

Volite li kišne dane uljepšati haljinicama, nema problema. Vunene ili platnene jednobojne haljine super će izgledati uz gumene čizmice, neovisno o tome jeste li odabrali jednobojne čizme ili pak neke s dezenom.  Ako pak haljine nisu jednobojne, odvojite malo više vremena za kombiniranje odjevne kombinacije.

Za one mlađe i hrabrije, nije zabranjeno ni kombiniranje čizama s kratkim hlačicama. Kratke hlačice uz tajice ili pak grilonke i modne dodatke te neke lude čizmice u nekoliko će minuta dosadne dane pretvoriti u zanimljive i kreativne.

Ne zaboravite da lijepe i praktične jesenske čizmice podižu svaku jednobojnu kombinaciju pa ako vam ponestane ideja ili vremena, pokušajte na sebe navući sive hlače, sivu vesticu i kombinaciju završiti sa žutim čizmama. Desetak minuta i spremni ste pobjediti  još jedan kišni dan!

Autor: Anja Jakopčević, Foto:Erikamthompson/Wikimedia