Sirutka kao lijek

sirutka kao lijek

Sirutka je tekućina koja nastaje nakon cijeđenja jogurta, sira ili kefira, a radi se o drevnom lijeku koji je bogat ljekovitim svojstvima i koji se preporučuje konzumirati svaki dan od rođenja do smrti. Saznajte zašto je sirutka sve više cijenjena kao lijek.

S obzirom da je sirutka vrlo slična majčinom lijeku može se kod dojenčadi koristiti kao nadomjestak mlijeka u prahu, a u izvornom obliku tekućina sadrži preko 93% vode i 1% bjelančevina.

Glavni sastojci sirutke su: natrij, fosfor, cink, kobalt, molibden, vrijedni enzimi, kalij, magnezij, željezo, bakar, mangan, vitamini i aminokiseline. Sto grama sirutke sadrži oko 26 kalorija zbog čega je odlična za mršavljenje.

Sirutka kao lijek

Ako osoba pokušava smršaviti, boluje od teške bolesti, bavi se sportom ili je pod stresom svakako bi svaki dan trebala konzumirati sirutku jer sirutka obiluje elektrolitima koji daju više energije, hidratiziraju tijelo zbog čega je prikladnija od štetnih energetskih pića.

Sirutka je glavna sirovina za proizvodnju proteina koji su dio svakodnevne prehrane jednog sportaša, a omogućuje brži rast i oporavak mišića nakon vježbanja, potiče mršavljenje i smanjuje apetit.

Istraživanja su pokazala da sirutka smanjuje krvni tlak i glukozu u krvi te doprinosi krvožilnom sustavu, a s obzirom da su visoki tlak, stres, debljina i umor često prisutni u modernom načinu života, oni se mogu ublažiti redovitim konzumiranjem sirutke.

Sirutka je bogata mliječnom kiselinom koja smanjuje prekomjeran broj bakterija i gljivica u crijevima te njen niski PH potiče rad. Savjetuje se redovito konzumiranje sirutke kod nadutosti, divertikulitisa, zatvora i kronične upale crijeva.

Sirutka je stari narodni lijek koji značajno pomaže kod prejedanja, debljine, pada imuniteta, bolesti jetre, čišćenja organizma od toksina, stresa, kroničnog umora, visokog tlaka, želučanih tegoba i kandide.

Osobe koje boluju od bolesti jetre trebale bi piti sirutku jer čisti jetru koja je vrlo važna za zdravlje cijelog organizma. Sirutka sadrži beta laktoglobulin koji je zaslužan za opskrbu organizma aminokiselinama koje značajno pomažu kod bolesti jetre.

Sirutka sadrži laktoferin koji je protuupalni sastojak, a vrlo je dragocjen osobama koje imaju jetru podložnu upalama. Cistein se isto tako nalazi u sirutki, a potreban je za proizvodnju antioksidansa koji štiti tijelo od toksina i upala.

Krenite što prije s promjenom životnih navika i okrenite se namirnicama koje će obogatiti kvalitetu življenja.

Autor: A.Z., Foto: Ing.Mgr.Jozef Kotulič/Wikimedia Commons