Koliko često šišati kosu

sjajna i zdrava kosa

Duga kosa, kratka kosa ili možda srednja dužina… Svaka frizura je posebna i lijepa, a koja će vama odgovarati ovisi kakav oblik lica imate. Kada ste odabrali frizuru koju želite, vrijeme je da njegujete kosu na najbolji način kako bi što duže bila neodoljiva i sjajna.

Pravilna njega kose podrazumijeva upotrebu određenih preparata koji najbolje odgovaraju vašim vlasima (šamponi, regeneratori, maske i prirodna ulja), dovoljan unos potrebnih vitamina te praćenje rituala za koje je dokazano da djeluju.

Koji su to rituali?

Preporučuje se pranje kose hladnijom vodom jer hladna voda pomaže potaknuti prokrvljenost, a rezultat je sjajnija kosa. Nije dobro previše trljati kosu ručnikom dok je mokra jer može doći do peruti, a kada češljate kosu uvijek koristite četke s prirodnim dlakama jer ju tako štitite od učestalog mašćenja.

Pravilna njega kose uključuje još nekoliko važnih faktora, a među njima ne treba zaboraviti na redovno šišanje. Nije nepoznanica kako se mnoge žene ne žele šišati jer ne mogu dočekati da im kosa naraste na određenu dužinu, a nisu ni svjesne kako tako čine još veću štetu.

Što se događa? Neprekidnim odgađanjem šišanja vrhovi sve više pucaju i rezultat na kraju dana je kada konačno dođe do šišanja, to će biti na puno kraću dužinu od onog čemu ste se nadali.

Dobro je redovito ići na šišanje, a brojni frizeri su složni kako to treba činiti svakih mjesec i pol. No neki će tvrditi kako se na ovu izjavu ne može gledati općenito jer sve ovisi kakvu kosu imate. Postoje žene koje se šišaju svaka tri mjeseca i bez posljedica. Važno je tijekom posjeta frizerskom salonu bilo zbog bojanja kose ili svečane frizure zamoliti frizera da vam pogleda kosu i da svoju procjenu.

Kada je pravo vrijeme za šišanje? Ova odluka ovisi i o tome koju dužinu želite imati. Ako imate kosu srednje dužine frizeri savjetuju šišanje svakih osam tjedana, a ukoliko vam je kosa do ramena i želite održavati tu dužinu, bit će dovoljno da se šišate svakih šest tjedana. Slušajte savjete ljudi koji znaju više o njezi kose i njenom tretiranju i imajte dugo lijepe, zdrave i glatke vlasi.

Autor: S.Š., Foto: Eduard Derule/Shutterstock