Kako očistiti pećnicu

ocat od jabuka

Fino pečenje je gotovo i sada se možete opustiti uz nedjeljni ručak. Atmosfera je sjajna, u društvu ste dragih ljudi i jedino o čemu razmišljate je kako produžiti pozitivnu energiju. Došlo je vrijeme rastanka, a pred vama je posao čišćenja. Zadovoljstvo odjednom nestaje kada pred sobom ugledate prljavu pećnicu.

Nažalost nije moguće koristiti pećnicu, a da se ona pritom ne isprlja poput posuđa. Međutim lakše je oprati tavu ili posudu za pečenje budući da se one mogu staviti u perilicu za pranje posuđa. Pećnicu ipak nije moguće staviti u perilicu, nju morate oprati sami.

Postoje razna sredstva za čišćenje uz pomoć kojih ćete si olakšati posao, ali problem takvih sredstava su neugodni mirisi od kojih nekima može i pozliti. To nije ništa čudno s obzirom na to da se u njima nalaze razne kemikalije koje bi svojim sastavom trebale olakšati čišćenje.

Dobro je što postoje i prirode metode što će mnoge oduševiti. O čemu se radi? Soda bikarbona se dosad pokazala nezamjenjivom u kućanstvu, ali i kada je u pitanju ljepota. Što ona može učiniti? Pokazalo se da uz pomoć vode i sode bikarbone čišćenje pećnice postaje lakše i bez teških mirisa od kojih vam može biti loše.

Kako se čisti pećnica? U bilo koju praznu i čistu posudu treba uliti malo vode i sode bikarbone te dobro promiješati. Pričekate da se ohladi i nakon što više nije vruća, pogledate postoje li tragovi hrane, ako je tako sastružete ih i tek onda krenete špricati tekućinom koju ste sami napraviti.

Pošpricate dva ili tri puta, ostavite kratko vrijeme i krenete čistiti. Ako nakon prvog puta rezultati nisu bili kakvima ste se nadali, možete ponoviti postupak i drugi dan opet pošpricati dva do tri puta. Čišćenje će nakon toga biti lakše kao i svaki put kada budete koristili pećnicu.

Soda bikarbona nije jedini način čišćenja, uz nju je dobro pošpricati i malo jabučnog octa koje će doprinijeti bržem otapanju tvrdokorne masnoće. Čišćenje je dobro obaviti svaki put nakon korištenja pećnice jer upornim odgađanjem činite si posao uklanjanja masnoća još težim.

Autor: S.Š., Foto: Heike Rau/Shutterstock