Savjeti za stavljanje piercinga

savjeti za stavljanje piercinga

Stavljanje piercinga na hrskavicu, pupak, obrvu, bradu, nos, pa čak i na neke intimne dijelove tijela je sve češće. Najčešće se za piercing odlučuju srednjoškolci i studenti ranijih godina. Ako ste i vi odlučili ukrasiti neki dio tijela piercingom, to je vaše pravo, ali nemojte pritom zaboraviti na sigurnost. Koji su najbolji savjeti za stavljanje piercinga?

Kao prvo, instrumenti za piercing moraju biti sterilizirani u autoklavima, medicinskim aparatima koji uništavaju i najmanju klicu koja može uzrokovati infekcije.

Osoba koja radi piercing ne smije iskuhavati instrumente, stavljati ih u sterilizator ili uranjati u neke neobične kemikalije. Instrument bi morao biti umotan u vrećicu s aparatom koji pokazuje temperaturu na kojoj se ubijaju bakterije i virusi. Autoklav se mora i provjeravati svakih tjedan dana sa živim bakterijama, da bi se vidjelo je li u funkciji.

Koji su najbolji savjeti za stavljanje piercinga, a nakon čega nećete ugroziti svoje zdravlje?

Osoba koja vam radi piercing treba imati čiste ruke i koristiti sterilne rukavice, a vašu kožu prije bockanja očistiti Betadineom. Betadine se treba osušiti na koži, a kada se osuši poprimi narančastu boju. Nakit koji se umeće u kožu također prije upotrebe treba sterilizirati. Najbolje je netom nakon probijanja staviti metalni nakit, a ne neki drugi materijal.

Nakon umetanja piercinga kožu morate čistiti vodikovim peroksidom kojim natopite kuglicu vate ili spužvicu za kupanje. Nakon toga taj dio premažite antibakterijskim sredstvom. Nemojte stavljati alkohol jer će to usporiti zacjeljivanje. Za nekoliko tjedana probijeni dio kože bi trebao zacijeliti.

Najčešće i najstarije je probijanje ušne resice jer je to prilično bezopasno. No, izlažete se dodatnom riziku ako piercing stavljate na druge dijelove tijela. Hrskavica uha slabo je opskrbljena krvlju i zbog toga je infekcija na tom dijelu česta i dugotrajna, bušenjem obrve možete oštetiti živac koji osjete dovodi do čela.

Na nosu i jeziku su također učestale infekcije, a piercing na jeziku zna i oštetiti zube neprestanim lupanjem o zubnu caklinu. Stoga, razmislite dobro prije “ludog” piercinga o tome gdje i kako ga napraviti. Raspitajte se o najboljim salonima u kojima ćete dobiti željenu promjenu. Neka to bude poseban motiv.

Bez obzira što nije previše opasan, dobro razmislite prije nego što stavite piercing, ipak je to bušenje tijela.

Autor: Tajana, Foto: Olaru Radian-Alexandru/Shutterstock