Kako zaštititi vodomjer od hladnoće

Vodomjer, Foto: Viacheslav A. Zotov/Shutterstock

S dolaskom niskih temperatura dolazi do opasnosti od smrzavanja vodovodnih cijevi, instalacija i vodomjera te ih je stoga potrebno pravovremeno zaštititi. Ako ne poduzmete mjere zaštitite cijevi od hladnoće, postoji mogućnost prekida pitke vode u domaćinstvu i puknuća cijevi. U interne vodovodne instalacije uključeni su svi cjevovodi te interni vodomjeri iza glavnog vodomjera. Za zaštitu cijevi i vodomjera od hladnoće zaduženi su svi korisnici vodovodne usluge.

Posebnu pozornost valja pridati oknu vodovodnog priključka te onim vodovodnim instalacijama koje su najviše izložene hladnoći i smrzavanju kao što su vodovodne cijevi izvan objekta, cijevi u negrijanim prostorima poput konoba, garaža i ostalih spremišta. Naime, što se voda manje troši, opasnost od smrzavanja je veća. U takvim objektima, ako možete, najbolje bi bilo ispustiti vodu iz instalacija.

Vanjske vodovodne cijevi mogu se zaštititi nešto mekšim izolacijskim materijalima kao što je to na primjer građevinska folija ili specijaliziranim proizvodima za zaštitu cijevi koje se mogu kupiti u trgovinama opskrbljenima proizvodima za ugradnju centralnog grijanja i vodovodnim materijalima.

Vodomjerno okno najbolje ćete zaštititi tako da uz zidove gdje se ono nalazi te ispod samog poklopca, postavite kruti izolacijski materijal kao što je to na primjer stiropor, stare deke, slama, daske, jutene vreće i drugo. Sami vodomjer i ventil ćete, s druge strane, najbolje zaštititi tako da u vreće stavite rastresiti izolacijski materijal. Ako nemate izolacijskog materijala, u vreće možete staviti i prikupljeno osušeno lišće.

Ako imate vikendicu ili objekt u kojem ne boravite često zimi, preporučuje se da ispustite vodu i zatvorite ventil koji se nalazi iza vodomjera. Ne zaboravite niti na vodomjere koji se nalaze u negrijanim podrumima zgrada, posebice u onima koji imaju nezaštićene otvore za prozore ili rupe u zidovima.

Vodovodne instalacije u dvorištu koje najčešće vode do garaža, spremišta i vrtova, trebalo bi na vrijeme isprazniti.

Redovito pratite stanje u šahtovima i s najavom niskih temperatura odmah reagirajte. Jedino tako ćete spriječiti smrzavanje vode i moguće puknuće cijevi.

Autor: M.L., Foto: Viacheslav A. Zotov/Shutterstock