Ugradnja štoka ili okvira za vrata – savjeti i postupak

Drvena vrata, Foto: Dario Sabljak/Shutterstock

Unutarnja vrata mogu vizualno odvojiti ili spojiti prostorije stana. Materijal, boja i oblik vrata bitno djeluju na izgled prostorije. Drvena vrata daju osjećaj udobnog stanovanja i djeluju ugodno, no samo ako okvir vrata dobro izgleda.

Ispucani lak i ogrebotine kvare opći dojam i nisu lijepe. Takva je vrata potrebno promijeniti. To učinite jednostavno s kompletom koji sadrži sve potrebne dijelove i koji je primjenjiv za novogradnju.

Prije kupnje točno na milimetar izmjerite debljinu, visinu i širinu zida. Točne mjere dobit ćete ukoliko skinete prijašnji okvir.

Obratite pažnju na smjer otvaranja vrata: želite li da se otvaraju prema unutra ili prema van, jer moguće je da ih želite montirati u WC pa ako se otvaraju prema unutrašnjosti ostat će Vam vrlo malo mjesta za prolaz ako se radi o maloj prostoriji.

Također zabilježite hoćete li vrata s kvakom na lijevoj ili desnoj strani. Vrata se gledaju s one strane s koje se zatvaraju. Kod lijevih vrata se nalaze pante na lijevoj, a kvaka na desnoj strani. Kod desnih je vrata obrnuto.

Ugradnja

Odaberite odgovarajuća vrata i komplet za uokvirivanje po vlastitoj želji. Kod kuće stavite komplet okvira na radni stol ili neku drugu površinu. Kako biste spriječili oštećenja okvir ostavite zapakiran. Postavite stabilizatore u predviđene utore. Dužinu opruge možete po potrebi skratiti na mjestima predviđenim za prijelom. Prvi stabilizator koji se nalazi u okvirnom utoru nužno je u pravilu skratiti.

Nanesite ljepilo za drvo na kutne ukošene izreze vratnog okvira. Ljepilo za drvo sastoji se od vode, ugljena, vapna i octene kiseline bez razrjeđivača koji je štetan za zdravlje. Ljepilo za drvo može se dobiti u plastičnim bocama i limenkama od 1 kg i 5 kg. Sadržaj limenke biste nakon završetka rada trebali prekriti tankim slojem vode kako ne bi došlo do stvrdnjavanja površine ljepila. Čvrsto zatvorite posudu kako biste ju mogli nanovo koristiti.

Spojite dijelove okvira vijcima koji se nalaze u kompletu. Pazite da svaki vijak ima svoju maticu i slijepu maticu s kapom. Za navijanje vijka potreban je križni odvijač veličine 2. Za uobičajene zidove dovoljna su četiri M5-vijka.

Za jače zidove spojite dijelove okvira za vrata pomoću šest vijaka. Sada umetnite klinastu spojku za oblaganje i pričvrstite odvijačem. Ukoliko nosite rukavice spriječit ćete nastanak žuljeva na rukama. Čim je bolje drška odvijača izrađena tim će bolje ležati u ruci i uštedjeti snagu koju morate uložiti. Odvijač mora biti izrađen od kromiranog čelika jer se nedovoljno čvrsti materijal može slomiti. Ipak odvijač nije od koristi ako uništava vijke.

Sada postavite složeni okvir za vrata u zid i pažljivo ga pritisnite prema gore što ćete najlakše učiniti uz pomoć još jedne osobe. Provjerite poziciju okvira za vrata pomoću libele. Prazne prostore između okvira i zida pritiskom popunite drvenim distancerima. Prije nego što ćete staviti vrata na pante morate fiksirati okvir u zid. To učinite pomoću tri podupirača koje postavite u visini lima za bravu i okova.

Okvir za vrata mora biti dobro učvršćen. Točno pozicionirajte okvir za vrata i provjerite libelom unutarnje okomite i vodoravne površine okvira, jer inače nećete moći zatvoriti vrata. Postavite vrata uz pomoć neke osobe i provjerite zatvaraju i otvaraju li se vrata dobro. U slučaju zaglavljenja ispravite okvir.

Kada ste sve detalje provjerili, ispunite fuge između okvira i zida s pjenom. Počnite odozgo prema dolje. Čim se dvokomponentna pjena stvrdne odstranite višak pjene skalpelom. Nemojte predugo čekati s rezanjem (najviše 20 minuta) jer nakon tri sata pjena je tako tvrda da samo mašinom možete odstraniti višak. Okvir je sada čvrsto postavljen.

Montirane dekorativne obloge gurnite u predviđene utore. Obloge možete premjestiti za 20 milimetara. Na taj način možete ispraviti neravnine u zidu i zakloniti montažnom pjenom. Provjerite imbus ključem od 4 mm jesu li dobro pričvršćeni okovi. Postoji mogućnost da nakon pričvršćivanja okvira za vrata morate dodatno stegnuti donji dio okova.

Foto: Dario Sabljak/Shutterstock