Kako vratiti mladost rukama

Njega ruku, Foto: Lisa A/Shutterstock

Do prije nekoliko desetaka godina na području razvoja kozmetike koja će smanjiti i usporiti starenje ruku nije bilo ništa. Ruke su prirodno starile, dobivajući staračke pjege, pretvarajući se u sve koščatije i naboranije ruke. istraživanja su potvrdila kako starenjem ruke postaju sve koščatije jer se gubi potkožno masno tkivo. Ženama u vrijeme menopauze imaju i smanjeni udio estrogena u organizmu, tako da koža postaje sve tanja, a vene i kosti su uočljivije.

Današnja medicina pruža nekoliko načina kako da vaše ruke izgledaju mlađe. Mnoge svjetske zvijezde se podvrgavaju tretmanom kojim se dopunjavaju masnoće u rukama. Masnoće se uzimaju iz drugog dijela na organizmu pa potom ubrizgavaju u ruke. Ovaj se tretman radi pod lokalnom anestezijom, a masnoća iz ostalih dijelova tijela se vadi liposukcijom. Tkivo se nakon što je izvađeno obrađuje i ubrizgava u gornji dio nadlanice. Tretman ne mora nužno uspijeti kod svih pacijenata, procjenjuje se da je uspješan u 60% slučajeva.

Kožu na rukama možete tretirati i hijaluronskom kiselinom. Ukoliko je hijaluronska kiselina gušća to će se brže razložiti. Nakon što ga liječnik ubrizga pod vašu kožu, gel mora rukama oblikovati i dobro rasporediti pod kožom. Kod ovog tretmana obavezno treba obratiti pozornost na stvaranje granuloma, trajnih čvorića, koji bi se trebali povući nakon nekoliko dana, ukoliko se oni ne povuku potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Za pomoć kod staračkih pjega, možete posjetiti estetskog kirurga koji vam može napraviti piling površine kože. Ovaj je tretman najbolje napraviti u početnom stadiju stvaranja staračkih pjegi, kad su one još svjetlije. Tretman se provodi voćnom ili glikolnom kiselinom, a nakon tretmana se koža crveni i ljušti. Ovaj se tretman ne preporuča osobama koje koje imaju tanku kožu.

Postoji još nekoliko tretmana koji su iznimno skupi i poprilično opasni. Tako se koža ruku može pomladiti laserskim tretmanom, ali vam ovdje prepreku mogu napraviti opekline ili trajne ožiljke. Još jean ekstremni tretman je zaleđivanje kože pomoću tekućeg nitrogena. Tvar se nanosi olovkom ili se raspršuje po mjestu koje se tretira. Koža ubrzo poprima bijelu boju i na njoj nastaje krastica koja brzo zarasta.

Autor: M.T., Foto: Lisa A/Shutterstock