Crvene kozice, dekoracija svakog akvarija

Crvena kozica, Foto: Artem Rudik/Shutterstock

Crvene kozice (lat. Neocaridina heteropoda) jesu mala vrsta slatkovodnih račića porijeklom s Tajvana.  U prirodu dolaze u zelenosmeđoj i crvenoj boji. Ovi potonji su jako popularni te se često uzgajaju i drže kao kućni ljubimci. Potpuno odrasla jedinka doseže dužinu od oko 4 cm. Vole izrazito čistu vodu temperature između 14 i 30 stupnjeva (najidealnija temperatura iznosi 22 stupnja).

Njihov uzgoj je jednostavan. Prilagodljive su različitim temperaturama vode, kao i tvrdoči, no bitno je da voda bude čista. Za par crvenih kozica dovoljan je akvarij male litraže. Ukoliko se želite baviti uzgojem, preporučljivo je da se kozice drže u akvarijima od 40 litara naviše, gdje će se razvijat brojne kolonije ovih životinjica.

Crvene kozice velik dio dana provode pričvršćene za vodeno bilje. S njega skidaju alge i sitne organizme kojima se hrane. Najidealnije je u akvarij zasaditi biljke kao što su vodena paprat, hornwort i vodeni zumbul.

Ujedno, kombinacija crvenih kozica i zelenih paprati ostavljaju dekorativni dojam, te će uljepšati prostor u kojem se akvarij nalazi.
Boja kozica biti će izraženija ukoliko se drže u akvarijima tamnije podloge. Obojenost kozice ovisi i o njenoj prehrani, ph vrijednostima kao i temperaturi vode.

Ova vrsta kozica nije agresivna. Zanimljivo ih je promatrati dok se hrane, razmnožavaju ili dok odbacuju svoj egzoskelet tj. dok se presvlače. Taj egzoskelet ostavlja dojam duha u akvariju, no pošto je bogat mineralima, kozice ga vrlo četo pojedu.

Trudne ženkice se najčešće zavuku u neko tamnije i sigurnije mjesto u akvariju. Jajašća nose prljepljene na trbuhu i repu. Kozice se hrane algama. Ponekad im se može ponuditi kuhano povrće poput mrkve ili špinata, ali u malim količinama. Riblja hrana im može škoditi i bit fatalna ukoliko sadrži velike količine bakar sulfata koji je za kozice otrovan.

Mužjaci su manji i slabije obojeni od ženki. Osim toga, i rep im je tanji, pošto na njemu ne nose jajašca poput ženki. Nakon presvlačenja, ženka je spremna za parenje. U vodu ispušta feromone koji privlače mužjake. Nakon parenja ženka polaže jajašca i priljepi ih na donju strnu trbuha i ispod repa. U početku su jajašca žutozelene boje, da bi s vremenom postajala sve tamnija dok se konačno iz njih ne izlegnu male kozice.

Kad se izlegu, mali su veliki oko 1 mm, te prve dane života najčešće provde skrivajući se među biljkama od eventualnih predatora. Nakon toga se počinju hraniti algom grickajući je s lišća biljaka. Kozice se mogu držati u akvariju s manjim i neagresivnim ribicama. No idealno bi bilo kada biste za njih osigurali poseban akvarij. Životni vijek crvene kozice iznosi 2 godine.

 Autor: M.T., Foto: Artem Rudik/Shutterstock