Sve što trebate znati o uporabi plina u kućanstvu

plinski štednjak

10 kg plina zamjenjuje po kaloričnoj vrijednosti 150 kg drva, ili 140 kg lignita, ili 130 kWh električne energije. Osim razlike u cijeni, upotreba plina ima i druge prednosti: jednostavnija je, čistija za kućanstvo i atmosferu. Ali i – opasnija.

SVAKA BOCA IMA NA VRHU UGRAĐEN VENTIL kojim se plin pušta u trošilo, i taj se ventil ispituje u punionicama pri svakom punjenju, a ako treba, stavlja se novi. Iako je to velik posao, ipak je prijeko potreban jer zbog neispravnosti boce može doći do teške nesreće.

AKO OPREZAN POTROŠAČ SAM ŽELI ISPITATI eventualnu propusnost boce oko ventila, ne smije to nikako činiti plamenom, već sprejem ili sapunicom. Ako se na spojevima ventila pojave mjehurići sapunice, treba bocu odmah iznijeti na otvoren prostor, jer je neispravna. Ako prekipi tekućina i ugasi plamen na plinskom štednjaku, mnoge kućanice zaboravljaju da plin i tada istječe kroz trošilo. Kad kućanica vidi ugašen plamenik, ona požuri da upali plin, a ako je prostorija bila zatvorena i u zraku nastala koncentracija plina, tada je eksplozija neminovna.

PLINSKE GRIJALICE I ŠTEDNJACI NOVIJE PROIZVODNJE imaju zaštitni uređaj koji zaustavlja dotok plina čim se plamen ugasi, ali na starijim modelima, posebice štednjacima, tih zaštitnih uređaja nema. O tome treba voditi računa i ne praviti usporedbe u smislu » nije eksplodiralo u njih, pa neće ni u nas «.

PLIN U BOCAMA TEKUĆA JE SMJESA od 65 posto plina butana i 35 posto propana. Propisi nalažu da boca mora biti barem jedan metar od trošila, a dva metra najmanje od bilo kakvog izvora topline, jer svaka temperatura iznad 40 stupnjeva može izazvati nesreću. Boca se ne smije izlagati ni ljetnom suncu.

TAJ PLIN NIJE OTROVAN, ali njegova veća koncentracija u prostoriji može biti smrtonosna. Teži je od zraka i gomila se najprije na podu, pa od toga najčešće stradavaju domaće životinje u zatvorenom prostoru. Da bi se osjetio slobodan plin u prostoriji, dodan mu je poseban miris. Pri pojavi tog mirisa odmah treba ustanoviti kako je došlo do slobodnog plina i ne smije se uključivati trošilo dok se to ne ustanovi.

NAJBOLJE JE PLINSKU BOCU DRŽATI NA OTVORENU (balkonu, lođi itd.), a plin do trošila dovesti bakrenom cijevi. Taj posao mora obaviti stručnjak. Važno je stalno kontrolirati gumenu cijev koja ulazi u trošilo ili onu na boci, jer je podložna toplinskim, kemijskim i mehaničkim deformacijama.

KONSTRUKCIJA BOCE IZVEDENA JE PREMA POSEBNIM UVJETIMA proizvodnje, pa zato prilikom eksplozije ne dolazi do totalnog rasprsnuća željeznog omota, nego se ispravno proizvedena boca mora raspasti na unaprijed određenim šavovima. To sprečava da komadi željeza od boce ubijaju i razaraju, ali zato oslobođeni plin kida i baca predmete na svom putu širenja, a ubija i snagom tlaka izazvanog naglim zagrijavanjem zraka.

Foto: ppart/Shutterstock