Kako spriječiti naprezanje očiju

kako spriječiti naprezanje očiju

Umorne oči su tegoba s kojom ima probleme velik broj populacije. Razloge treba tražiti na više strana, a najviše u brojnim satima provedenim ispred računala i televizora. Nije potrebno posebno isticati da treba znati kako spriječiti naprezanje očiju i tako onemogućiti zamagljen vid i glavobolju.

Oči je potrebno što više odmarati, a pogotovo ako svaki dan nekoliko sati provedete ispred računala. Ukoliko radite nešto što zahtijeva potpunu koncentraciju od 30 minuta ili više, potrebno je svakih 20 minuta napraviti pauzu. Možete gledati kroz prozor ili u sliku na drugom zidu jer će se tako promijeniti fokus i vaše će se oči moći odmoriti.

Posao koji podrazumijeva rad za računalom može biti naporan. Svi koji rade ispred računala trebali bi prilagoditi monitor. Prvo se namjesti kontrast na visoko kako bi slike i slova postali jasniji.

Nakon toga se prilagodi visina stolice kako bi kompjuterski ekran gledali odozgo prema dolje. Trebali bi biti udaljeni barem 50 cm od monitora. Uz redovito čišćenje prašine s ekrana poboljšat će se jasnoća slike.

Ako imate problema s vidom ili ste kratkovidni, pokušajte čitati s ekrana bez naočala za daljinu i ne zaboravite odabrati veću veličinu slova kako bi izbjegli nepotrebno umaranje oba oka.

Bilo bi dobro pokušati česti treptati i to svakih nekoliko sekundi jer treptanje opušta očne mišiće i vlaži očne jabučice. Za opuštanje očnih mišića možete pokušati i s trljanjem dlanova dok se ne zagriju. Zatim prislonite korijen dlana na zatvoreno oko i držite nekoliko sekundi.

Radite li posao radi kojeg morate duže vrijeme gledati, možete ih povremeno i zatvoriti jer im tako pružate trenutno olakšanje.

Postoji više načina kako spriječiti naprezanje očiju, a pritom je važno opuštanje. Dobro je namočiti krpu u hladnu vodu, iscijediti i staviti na zatvorene oči te držati nekoliko minuta.

Za odmorne oči dobro će doći svježe narezani krastavac. Lezite na leđa i stavite komadić krastavca na svako oko. Ostavite krastavce na očima do 3 minute i potom ih ako želite zamijenite friško narezanim komadićima krastavca.

Korisna je i maska za oko očiju jer ne samo da će to područje izgledati odmornije i svježije, ujedno ćete obrisati nekoliko godina s lica.

Ukoliko je naprezanje rezultat suhoće oka, pomoći će umjetne suze bez konzervansa. Raspitajte se kod ljekarnika za najbolje proizvode.

Dok ste vani svojim očima možete pružiti zaštitu uz pomoć sunčanih naočala. Najbolji modeli imaju smeđe leće ili boje jantara, žute i narančaste. Leće svijetloplavog spektra mogu blokirati plavo svjetlo.

Autor: S.Š., Foto: Viktor Gladkov/Shutterstock