Kako spriječiti suhe i umorne oči

Umorne oči
Žena stavlja kapi, Foto: Martin Novak/Shutterstock

Suhe i umorne oči nisu rijetkost, pogotovo danas kada je sve više onih koji sate provode gledanjem u računalo. Do nelagode dolazi zbog naprezanja očiju, a osim intenzivnijeg gledanja u digitalne uređaje, oči mogu patiti i od vožnje automobilom. Važno je naglasiti da umor očiju i naprezanje nisu ozbiljan problem, iako su iznimno neugodni i iritantni. Obično će nestati kada oči dobro odmorite, iako u nekim slučajevima, problem može biti nešto dublji te bi se tada bilo dobro posavjetovati sa stručnom osobom.

Od suhoće očiju najčešće pate oni koji dugo nose kontaktne leće. Oko se tada suši, a javljaju se simptomi poput suzenja i pečenja očiju te osjećaja grebanja leće na oko. U tim slučajevima dolazi i do nemogućnosti držanja očiju otvorenima, osjetljivosti očiju na svjetlo i poteškoće s koncentracijom.

Problemi s umornim očima javljaju se kod sve više ljudi, a razlog je taj što idu u korak s tehničkim napretkom. Naime, istraživanja su pokazala da suhe i umorne oči imaju oni koji više koriste digitalne uređaje poput računala, mobilnih telefona i tableta. Naime, poznato je kada gledamo u ekran računala da manje trepćemo nego kada čitamo knjigu ili novine. Ljudi u prosjeku trepnu oko 17 puta u minuti, a to je važno zbog toga što treptanje osvježava oči.

Kako smanjiti umor očiju

Umorne oči
Foto: Unsplash

Da biste smanjili umor očiju za početak napravite neke male promjena na mjestu rada pred računalom. Zaslon računala neka bude postavljen od 50 do 65 centimetara od očiju, te neka bude smješten ispod razine očiju.

Redovito održavajte čistoću ekrana. Čistite otiske od prstiju i prašinu jer i jedna mala mrlja može smanjiti njegov kontrast te povećati problem odsjaja.

Uvedite promjene u radno okruženje. Ako ste okrenuti prema prozoru, pokušajte to promijeniti. Nije dobro da vam svjetlo udara u oči. Kako oči ne bi patile, obvezno što više smanjite mogućnost bliještanja i oštrih refleksija.

Nabavite i podesivi stolac kako biste prema svojoj visini mogli pravilno podesiti kut gledanja na računalo.

Preporučuje se i primijeniti pravilo 20-20-20. Naime, svakih 20 minuta pogledajte na 20 sekundi 6 metara u duljinu.

Na računalo postavite podsjetnik za treptanje, a svakih sat vremena ustanite od računala i napravite pauzu. Osim što ćete učiniti puno za suhe i umorne oči, održat ćete i zdravlje kralježnice. Dugotrajno sjedenje dovodi do ukočenosti vrata i ramenog pojasa.

Održavanje zdravlja očiju

Ako vas često muče suhe i umorne oči, na kraju dana se smjestite na ugodno mjesto, zatvorite oči te na njih stavite ručnik koji ste prethodno namočili u toplu vodu.

Kada za vrijeme rada osjetiti da su vaše oči umorne i suhe, uvijek u pripremi imajte umjetne suze koje će im vratiti vlažnost.

Ako provodite puno sati u zatvorenoj prostoriji bez dotoka svježeg zraka, obvezno koristite ovlaživač zraka te čistač klima uređaja za filtriranje prašine.

Ne zaboravite redovito treptati jer ćete tako opustiti očne mišiće i spriječiti isušivanje oka. Tako očima dodajte novi suzni film koji štiti rožnicu oka.

U nastavku pogledajte kako pomoći umornim očima na prirodan način.

Autor: M.L., Foto: Martin Novak/Shutterstock