Kako namjestiti sjedalo na biciklu

sjedalo na biciklu

Ako se dogodi da nakon vožnje ili tijekom vožnje bole leđa ili ruke, to znači da treba namjestiti položaj sjedala na biciklu. Da bi vožnja uvijek bila ugodna i bez nepotrebnih bolova, dobro je znati kako namjestiti sjedalo na biciklu. Dogodi li se da leđa počnu boljeti tijekom vožnje to može značiti da je sjedalo postavljeno prenisko ili previsoko.

Kako bi vožnja prošla bez bolova potrebno je sjesti na sjedalo, a desna pedala mora biti na što nižem položaju. Peta se stavi na pedalu, a ako ima potrebe možete se osloniti na nekog kako bi bili u mogućnosti zadržati ravnotežu.

Kako namjestiti sjedalo na biciklu? Noga bi trebala biti malo povijena u koljenu, a ako nije tako, trebali bi sići s bicikla i olabaviti obujmicu oko cijevi te podići ili spustiti sjedalo, sve ovisi o tome kako vam trenutno odgovara. Proces se ponavlja sve dok se ne postigne odgovarajući položaj sjedala.

Ukoliko nakon vožnje bole ruke bit će potrebno promijeniti položaj sjedala. Pedale se nakon toga postave u vodoravan položaj, sjedne se na bicikl i stave noge na pedale. U tom slučaju prednje koljeno ne bi trebalo puno prelaziti preko osovine od pedale. Ako nije tako potrebno je pomaknuti sjedalo natrag ili naprijed ili olabaviti spone na vodilicama. Postupak ponavljate sve dok ne dobijete ugodan položaj za vožnju.

Tijekom vožnje ostvaruje se kontakt uz pomoć tri dijela bicikla, a što su pedale, sjedalo i ručke. Više je nego važno da se spomenuti dijelovi drže u dobrom stanju jer bi proklizavanje sjedala ili volana moglo imati teške posljedice, a i ako su pravilno postavljeni vožnja može biti samo udobnija.

Ukoliko su ručke na volanu olabavile, treba ih skinuti i unutrašnjost pošpricati lakom za kosu te ih nakon toga vratiti na volan. Lak za kosu pomoći će podmazati ručke nakon čega će ih biti lakše navući, a nakon što se osuše možete ih zalijepiti za volan. Isti postupak se primjenjuje i kada se stare zamjenjuju novim ručkama.

Važno je da vožnja na biciklu bude sigurna kako bi mogli uživati u aktivnosti na otvorenom, bilo da se radi o tome da ste sami ili u društvu. Potrebno je znati kako na najbolji način održavati bicikl.

Autor: S.Š., Foto: Ljupco Smokovski-oprema/Shutterstock