Koliko boli porod

koliko boli porod

Nije varka kako porođaj boli, ali bol nije toliko nepodnošljiva, a kada primite svoje dijete u naručje sve zaboravite. Bol ovisi od žene do žene, neke porod doživljavaju veoma traumatično, dok je drugima to sasvim lagano i normalno iskustvo.

Nemojte razmišljati o boli i onome što vas čeka, kada dođe taj trenutak poroda pokušajte što manje biti u strahu i pravilno dišite. Trudnoća je prelijepo razdoblje iščekivanja jednog novog života, nemojte ga kvariti negativnim mislim i bojaznosti. Osjećaj malog straha je normalna pojava i to svaka žena osjeti.

Bol prođe i kada vam prislone vaše dijete na prsa, imat ćete osjećaj da ta bol nije nikada ni postojala. U trenutku kada vam počnu trudovi, slušajte sestre, duboko dišite i svoj um nikako ne opterećujte ružnim mislima i slutnjama.

Razmišljajte pozitivno, razmišljajte kako ćete uskoro ugledati svog anđela i svoj smisao za život i neka vam to bude motivacija da što hrabrije otrpite porođajne muke.

Nemojte zbog velike bojaznosti o porođajnim bolima razmišljati o carskom rezu. Ako možete roditi prirodnim putem, uvijek radije odaberite taj način. Budite hrabri i snažni, pokušaje se opustiti što više možete i kontrolirajte strah. Tražite savjete svojih prijateljica koje su to već sve prošle, neka vam budu podrška.

Ako tijekom trudova mislite da ne možete izdržati bol, uzmite epiduralnu anesteziju. Ona će vam sigurno smanjiti bolove. Ne zaboravite svakim trudom ste sve bliže trenutku kada ćete ugledati svoju bebu. Ako ćete se osjećati sigurnije, neka vaš partner bude prisutan na porodu. Zasigurno će vam biti od velike pomoći, ako će vam porod trajati satima.

Trudnički tečaj će vam također koristiti. Zahvaljujući njemu upoznat ćete se s tijekom poroda i detaljima trudnoće, naučit ćete se opustiti i pravilno disati, što vam može olakšati porod.

Neke žene tijekom trudova koriste pilates loptu, no to ovisi od rodilišta do rodilišta. Skakanje na lopti tijekom trudnoće i tijekom trudova smanjuje bol u donjem dijelu leđa, trtici i karličnom dnu.

Nemojte biti ukočeni, opustite se što više možete. Pustite si opuštajuću glazbu ako ste u mogućnosti. Porođaj je prirodna pojava u životu žene. Svatko ga prihvati na svoj način i svako ga prođe drugačije.

Metode opuštanja, disanja, prisutnost druge osobe, masaže i pobjeda straha vam sigurno neće naškoditi, već će doprinijeti što bezbolnijem porođaju, koji svaka žena priželjkuje.

Autor: M.Š., Foto: MrFocus/Shutterstock