Kako se riješiti podočnjaka

podocnjaci

Podočnjaci danas predstavljaju estetski problem, koji se jako teško uklanja. Koža oko očiju tanja je oko četiri puta od kože na ostalih dijelova tijela. Područje oko očiju izrazito je osjetljivo, a svoj trag ostavljaju i vjetar, sunce te hladan i suhi zrak.

Podočnjaci mogu biti nasljedni, posljedica umora, loše prehrane i/ili zdravstvenih problema kao što su anemija, loša probava, problemi s bubrezima i jetrom.

U nastavku slijedi nekoliko savjeta kako ublažiti vidljivost podočnjaka.

Stavite krumpir u hladnjak 5 -10 minuta, potom izrežite dva koluta i smjestite na zatvorene kapke očiju i ostavite tako 15 do 20 minuta. Ovaj se postupak pokazao odličan za vrećaste podočnjake. Ponavljajte ga barem jedan put dnevno.

Krastavac je također poznat kao melem za oči. Najprije ga ohladite, a potom kolutove stavite na područje oko očiju. Drijemnite dvadesetak minuta i podočnjaci će se smanjiti.

Vrećice zelenog čaja ili kamilice smočite u hladnoj vodi, a potom ih smjestite u hladnjak na kojih 5 -10 minuta. Nakon toga ih smjestite na oči i neka odstoje 20 do 30 minuta. Kada prođe ovo vrijeme, umijte se hladnom vodom. Tein iz zelenog ili crnog čaja posebno je učinkovit jer smanjuje otekline.

Bjelanjak jajeta razmutite četkicom i lagano ga nanesite na podočnjake. Kako se bjelanjak suši, osjetit ćete zatezanje, ali će se i podočnjaci smanjiti. Ostavite ga dvadesetak minuta, a potom isperite hladnom vodom.

Osim prirodnih preparata, možete si pomoći i ako dovoljno spavate, pijete dosta vode i zdravo se hranite. Podočnjaci, posebice oni crni, povezani su s nedostatkom vitamina B12 i K. Vitamin K ima veliku važnost u zgrušavanju krvi i dokazano sprečava modrice, pa će pomoći i u ublažavanju podočnjaka.

Stoga želite li se riješiti podočnjaka jedite mnogo voća i povrća, prije svega zelenog lisnatog povrća, kao što su kelj, kupus, špinat i sl. Također, smanjite i unos soli jer sol u organizmu rezultira nakupljanjem vode u tijelu, a samim time i pojavom podočnjaka.

Autor: D.K., Foto: Monkey Business/Shutterstock