Treba li djeci davati slatko i čokolade

trebaju li djeca jesti slatko
Trebaju li djeca jesti slatko, Foto: Dimj/Shutterstock

Odgoj djeteta prije svega treba shvatiti ozbiljno i kao jednu od najodgovornijih funkcija koje možete imati u životu. Ne samo da se trebate pobrinuti da vaše dijete dobiva pravilan odgoj u smislu ponašnja, nego isto tako mu trebate usaditi zdrave navike što se tiče prehrane.

Prema brojnim istraživanjima pokazalo se kako prehrana itekako može utjecati na pojavu raznih bolesti. Odnosno bolje je reći kako nezdrava prehrana može doprinijeti pojavi neželjenih simptoma s kojima se kasnije trebate baviti.

Kao najbolji primjer treba spomenuti anemiju koja se javlja kao posljedica nedostatka željeza. Do nje dolazi kada ste iz prehrane izbacili namirnice kao što je zeleno povrće, a povećali količinu mesa koje obiluje masnoćom.

Kako kod odraslih tako i kod djece treba voditi računa o prehrani, jer ono što nauče dok su mali kasnije će se samo nastaviti. Ovisno što su naučili, promjene koje će se kasnije događati mogu biti pozitivne i negativne.

Gotovo nema ni mlađe ni starije djece koja ne vole slatkiše. Nema sumnje da su oni hranjivi, osobito ako znate kad ih treba davati. No najčešće ih dajemo između dva obroka, katkada i prije jela.

To je loše, jer šećer i čokolada nadražuju žlijezde koje luče probavne sokove, pa hrana koja se nakon toga pojede ostaje bez dovoljno sokova potrebnih za pravilnu probavu. Zato su crijeva preopterećena i dijete se počne tužiti na grčeve u trbuhu.

Preporučuje se da se slatkiši daju neposredno iza većeg obroka jer se tada lakše probavljaju. Nikako ih ne valja davati nakon što su djeca navečer oprala zube, jer šećer izaziva zubni kvar (karijes). Nije dobro da djeca svaki čas uzimaju neki zalogaj jer i time remete lučenje probavnih sokova.

Foto: Dimj/Shutterstock