Kako se riješiti korova

kako se riješiti korova

Korov se s biljkama bori za vlagu, hranjive tvari i svjetlo te ujedno pomaže kod razvoja bolesti i parazita. Jasno je kako treba pronaći način da ga se ukloni kako ne bi naškodio uzgajanim biljkama. Saznajte kako se riješiti korova.

Korov mnogi doživljavaju kao jednu od mogućih opasnosti koja prijeti biljkama za koje ste se odlučili da budu stalni stanovnik vašeg vrta. Dobro je što postoje načini kako ga možete ukloniti, a važno je reagirati na vrijeme.

Kako se riješiti korova

Postoje korovi koji se pojavljuju sezonski poput lobode i starača, a poznati su po tome što proizvode mnogo sjemena i rastu velikom brzinom. Njih je moguće iščupati rukom, dok se korijenje može zakopati prije nego se krene razmnožavati ili se može odsjeći motikom.

Za razliku od sezonskih korova, postoje i trajni korovi poput čička i maslačka. Oni su poznati po tome što se vraćaju svake godine. Njih se možete riješiti tako što ćete odrezati stabljike u razini tla na barem dvije sezone ili ćete ih iskopati vilama.

Možete pokušati s još jednom metodom koju su mnogi opisali kao neuobičajenu. Potrebno je posaditi biljke za pokrivanje tla, poput bršljana, jer će ugušiti korov tako što će onemogućiti dopiranje sunčeve svjetlosti.

Krenete li obrađivati područje na kojem se nalazi korov, treba ukloniti što je više moguće podanaka korova ili korijena. Na mjestima gdje ne želite odmah uzgajati, možete posaditi travu, a redovito iskopavanje i okopavanje držat će velik dio korova na sigurnoj udaljenosti.

Kemijsko suzbijanje korova

Korova se moguće riješiti i uz pomoć kemikalija. One bi se trebale upotrijebiti tek kao zadnja mogućnost. Kemikalije mogu biti neselektivne (misli se na uništavanje svih vrsta biljaka) i selektivne (samo protiv određenih vrsti biljaka).

Neselektivne kemikalije je najbolje upotrebljavati za čišćenje neobrađenih površina, dok je selektivne najbolje koristiti na travnjacima. Ne treba posebno napominjati kako je važno držati se uputa proizvođača jer su neke od kemikalija otrovne.

Nanose se u dane kada nema vjetra, da bi bili sigurni kako se neće raspršiti i po drugim biljkama. Možete upotrijebiti kantu za zalijevanje i od tog trenutka koristiti samo za kemikalije.

Treba razlikovati tri vrste kemikalija. Jedne su prenosive i one se nanose na listove te upijaju u korijen, druge su dugotrajne vrste koje se nanose na tlo i djeluju prije rasta te kontaktne koje se stavljaju na listove.

Ako želite urediti vrt najbolje što možete i u njemu posaditi razne biljke, onda morate znati kako ih zaštititi.

Autor: S.Š., Foto: George Chernilevsky/Wikimedia