Biljke za pokrivanje tla

biljke za pokrivanje tla

Jeste li znali da se uz pomoć niskorastućih biljaka može smanjiti potreba za okopavanjem i plijevljenjem? Postoje razne biljke za pokrivanje tla koje mogu pomoći, a u nastavku slijedi koje su to biljke.

Imate kuću i htjeli bi imati lijepo uređenu okućnicu? Za to je potrebno znati kako urediti vrt te s kojim ga sve biljkama ispuniti. Jednom kada otkrijete kako posaditi biljke i odaberete najbolji vrtni namještaj, vaš će vrt izgledati kao iz najljepših bajki.

Biljke za pokrivanje tla

Postoje biljne vrste s kojima se pokriva tlo, a s kojima će se riješiti problem plijevljenja na teško dostupnim mjestima, bilo da se radi o živici ili grmu. Mogu poslužiti kao zamjena za travnjake na mjestima gdje nema dovoljno svjetla ili za osvježenje nekultiviranih površina.

Skoro sve niskorastuće biljke mogu se upotrijebiti da pokriju tlo, ali im mora odgovarati količina sjene te zemlja.

Na popisu popularnih vrsta svoje su mjesto pronašle biljke kao što su: patuljasta pljuskavica, zimzeleni s plavim cvjetovima, sve vrste puzajućih crnogoričnih grmova poput planinske somine “Juniperus sabina var” te bršljani.

Ne treba zaboraviti na niskorastuće trajnice gdje se ubrajaju zečje uši, lažna tustika, troskoti, porculanski cvjetić ili plavi jastučci. Za njih je poznato da mogu uspjeti i na najsiromašnijim vrstama tla.

Đurđice su poznate kao biljke koje se sporo šire te prikladne za male kutove gdje je zemlja na pojedinim mjestima u sjeni i s dovoljnom količinom vlage. Kamenita trava ljeti najbolje popunjava mjesta između velikih biljaka.

Odlučite li se na zimzelenu pasihandru ili puzajuću šipkulju, dobro će doći jednom godišnje visoka košnja kako bi i dalje ostale bujne i guste.

Kamilica posađena na pjeskovitom i sunčanom tlu te košena da ne bi narasla više od 15 mm, najbolja je zamjena za travu na malom travnjaku. Nju bi trebalo kositi jednom godišnje uz pomoć kružne kosilice s nožem namještenim na visinu otprilike 50 mm.

Na popisu biljki koje pokrivaju tlo našla se i crvena djetelina. Bez obzira bila košena, djetelina obogaćuje dušikom zemlju i prikladna je za sijanje oko podnožja voćaka ili za nekultivirane vrtne površine.

Prilikom sadnje niskorastućih biljaka važno je ostaviti razmak od barem 1 m između grmova poput puzave borovice te 300 mm između povijuša kod bršljana i zimzelena. Sve male biljke koje ne rastu brzo trebale bi biti udaljene 100 mm.

Na kraju se između mladih biljaka nanese gusti malč od slame ili treseta. Zemlja bi trebala biti vlažna, osim ako je u pitanju lažna tustika koja više voli suhu zemlju.

Autor: S.Š., Foto: Hubert H./free images