Najbolji savjeti za vrt

savjeti za vrt

Kako bi bili zadovoljni svojim vrtom te da bi mogli uživati u svojoj maloj oazi, dobro je znati koji su najbolji savjeti za vrt. Postoji nekoliko zanimljivih činjenica koje bi vam mogle pomoći za uređenje vrta, poput toga da su kamelije poznate kao trezvenjaci ili da vrtni sljez voli pivo.

Kako napraviti vrt

Prilikom rada u vrtu na prvom mjestu uvijek treba biti sigurnost. Tako se mora voditi računa o dovoljnoj udaljenosti kada se obrezuju stabla. Kod rezanja ili obrezivanja živice treba nositi naočale.

U vrtu se uvijek trebaju koristiti kemikalije koje su namijenjene za vrt. Pritom ne treba zaboraviti da je potrebno držati se uputa koje se nalaze na naljepnicama, držati ih podalje od djece i uvijek spremati u originalnu ambalažu.

Posude koje se koriste za posipanje sredstva protiv korova uvijek trebaju biti označene i nikada se ne smiju koristiti za zalijevanje ili bilo što drugo. Ako imate kućne ljubimce potrebno je koristiti tekuće kemikalije kako ne bi mogli svojim šapama pokupiti sredstvo protiv korova ili gnojivo u prahu.

Vrt se ne smije prskati kemikalijama za vrijeme mraza ili vjetra. Za vrijeme rada u vrtu potrebno je uvijek nositi rukavice, a jedan od razloga je i sok pojedinih biljaka. Pokazalo se da sok oleandra i mlječike može uzrokovati nadražaj kože. Rukavice je dobro nositi i zbog toga da se zaštite ruke od krhotina.

Ako želite obogatiti zemlju kalijem u zemlju je dobro ukopati pečene kore od banane. Za sve one koji žele da im narcise imaju jaču žutu boju, trebali bi prilikom gnojidbe lukovica umiješati suhog praha od gorčice.

Kako bi izbjegli da kućni ljubimci unište vaš trud, na cvjetne gredice može se staviti nekoliko zdrobljenih kuglica naftalina jer će psi već pri prvom udisaju otići. Kada su mačke u pitanju, oko biljaka treba posuti usitnjenu limunovu koricu jer upravo će ona odbiti mačke od vaših najdražih biljki.

Otrovne biljke poput sjemena tisa i naprstka je najbolje ukloniti iz vrta kako ga mala djeca ne bi mogla progutati.

Ne treba jesti gljive koje ste našli u svom vrtu ili negdje drugdje (kao što su pečurke) prije nego što ih pregleda stručnjak.

Njega biljki ovisi o tome o kakvoj se vrsti radi i ako su u pitanju kaktusi na kojima nema vidljivih bodlji, s njima treba rukovati oprezno.

Poznato je da komarci i muhe ne vole metvicu pa da bi imali najbolju zaštitu od komaraca, dobro je na nepokrivene dijelove tijela utrljati nekoliko listova metvice.

Autor: S.Š., Foto: Studio DMM Photography, Designs & Art/Shutterstock