Uzgoj rajčica na balkonu

Svi smo svjedoci sve skuplje i skuplje hrane na tržištu, a o njihovoj kvaliteti nemamo puno dobrih riječi. Možda je vrijeme da razmislite o vlastitom vrtu. I ne, ne treba vam polje u kojem ćete saditi svoje voće i povrće, nego će vam poslužiti i balkon ako imate volje i truda.

Naravno, na nekoliko kvadrata balkona nećete moći posaditi toliko voća i povrća da ga više ne morate kupovati, ali poanta je u tome da možete otići na svoj vlastiti vrt i s vremena na vrijeme ubrati plod vaših ruku.

Da bi vam plodovi na balkonu uspjeli, balkon ne smije gledati na sjever i ne smije biti na uličnoj strani. Istočni ili zapadni balkon može poslužiti, a najbolje je saditi na južnom dvorišnom balkonu.

U teglama vam može uspijevati puno povrća i voća. Možete posaditi jagode, ribizl, rajčice, paprike, blitvu, salatu, mahune, krastavce, mandarine, bosiljak, ružmarin, timijan, čili i još mnogo toga. Ako ste početnik najbolje je da počnete s jagodama jer one nisu zahtjevne, samo ih je bitno redovito zalijevati.

Za začinsko bilje i luk bit će dovoljne male tegle, a za rajčicu će trebati veća tegla jer ona treba puno vode. Bolje je saditi u plastičnim posudama nego zemljanim, jer one neće upijati vodu koja treba biti namijenjena za rajčice.

Želite li imati rajčice s vlastitog balkona, bitno je da vaš balkon ima samo dovoljno sunca i moći ćete brati plodove cijelo ljeto. Najbolje je na balkonu posaditi sortu Minibel koja će izrasti do 30 cm. Sadite u duboki, plastični lonac.

Posudu u koju ćete posaditi rajčice napunite zemljom i kompostom, a kada rajčica počne rasti, zabodite u nju drveni kolac i privežite je. Kako bi rajčica imala što bolji urod, morate ju povremeno nadohranjivati, otprilike jednom mjesečno.

Rajčice je dobro prvi puta prihraniti kada se razviju prvi plodovi, a kada počnu zreti vrijeme je za drugo prihranjivanje. Kvalitetni organski kompost će biti najbolji za to. Dozrele plodove je najbolje rezati škarama i to rano ujutro ili navečer.

Autor: S. G., Foto: bajinda/Shutterstock