Čaj od breze

priprema čaja

Čaj od breze se radi od ljekovitih listova biljke i od kore biljke, a pomaže u liječenju velikog broja zdravstvenih tegoba. Biljka breza se koristi kao esencijalni sastojak i kod drugih biljnih mješavina čije je djelovanje diuretičko, a dobra je i za pomlađivanje tkiva i brzo zarastanje rana.

Breza se od davnina koristi u liječenju mnogih zdravstvenih tegoba, a najbolje rezultate postiže kod kožnih oboljenja i bolesti bubrega. Biljka je bogata flavonoidima koji su poznati po ljekovitom djelovanju, a osim njih sadrži i tanine, vitamin C, eterična ulja i saponine.

Lišće breze ima dezinfekcijsko djelovanje zbog čega se koristi protiv gihta, ukočenosti mišića i reumatizam. Zahvaljujući dragocjenim flavonoidima ovaj čaj pospješuje bubrežnu filtraciju te pomaže i kod srčanih bolesti.

Čaj od breze ima antivirusno i antibakterijsko djelovanja kod alergija i upala, a u narodnoj medicini se koristi za liječenje menstrualnih tegoba i ateroskleroze. Isto tako se ovaj čaj preporučuje pretilim osobama jer uspješno pospješuje mršavljenje. Breza snižava krvni tlak i jača kardiovaskularni sistem, a unutrašnji dio kore breze potiče rad jetre, protok žući i olakšava lučenje.

Ako želite napraviti čaj od breze protiv bubrežnih kamenaca potrebno je preliti tri žlice suhih listova breze sa sedam decilitara vode i ostaviti da odstoji sat vremena. Nakon sat vremena čaj je potrebno procijediti i piti tri puta na dan po jednu šalicu, ali bitno je da čaj ne bude zaslađen.

Za liječenje groznice radi se čaj od breze tako da se pomiješaju 3 žlice kore breze i 2 žlice bazginog cvijeta pa sve treba preliti s 3 dcl vruće vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 10 minuta. Nakon toga se čaj procijedi i zasladi domaćim prirodnim medom, dodaju se 2 žlice soka od limuna i pije se svaka 2 sata po nekoliko gutljaja.

Čajem od breze se može olakšati i mokrenje tako da se pomiješaju jednaki dijelovi lista breze, cvjetova podbjela, medvjeđeg grožđa i preslice. Na 3 žlice mješavine se prelije 0,7 l vrele vode i ostavi poklopljeno pola sata. Nakon toga se čaj procijedi i pije tri puta u danu po jedna šalica, najbolje uvijek prije jela.

Može se piti i protiv gihta i reume tako da se pomiješaju jednaki dijelovi lista koprive, lista breze i kore krkavine, pa tri žlice preliti s 0,7 vrele vode i ostaviti da odstoji poklopljeno pola sata. Zatim se čaj procijedi i pije tri puta na dan po jedna šalica prije jela.

Autor: A.Z., Foto: Simon Krzic/Shutterstock