Kako se liječi razrokost

gospodin kod doktora
Gospodin kod doktora, Foto: Tyler Olson/Shutterstock

Strabizam ili razrokost je nemogućnost da oba oka istovremeno gledaju u istu točku. Ovaj slučaj podrazumijeva da jedno oko gleda u objekt promatranja, a drugo skreće prema van, unutra, naviše, naniže. Ovaj poremećaj se može pojavljivati povremeno ili može biti stalno prisutan. Razrokost se može javiti kod ljudi različite dobi, ali najčešće se javlja kod djece oko 3 godine života.

Često je razrokost nasljedna. Najčešći uzroci strabizma kod djece su urođena katarakta, dalekovidost, Downov sindrom, cerebralna paraliza, ozljede glave.

Ovaj poremećaj se često javlja kod prijevremeno rođene djece. Najčešći uzroci strabizma kod odraslih su tumor oka, tumor mozga, dijabetes, moždani udar, ozljede glave, ozljede oka, Zilian Bareov sindrom, Grejsova bolest.

Osnovni simptomi strabizma su ukrštene oči, duple slike, nekoordinirano pomicanje očiju i gubitak percepcije trodimenzijalnosti prostora.

Razroke osobe se često sudaraju sa stvarima, naginju se i zatvaraju jedno oko kako bi jasno vidjeli. Savjet je da posjetite oftalmologa ukoliko primijetite simptome koji ukazuju na ovaj poremećaj.

Razrokost se dijagnosticira na rutinskom pregledu kod oftalmologa. Oftalmolog testira pokrete očnih jabučica i moći fokusiranja oka kako bi utvrdilo je li u pitanju strabizam.

Savjetuje se da se prvi oftalmološki pregled obavi od 3 do 5 godine starosti. Ovaj poremećaj se može liječiti na više načina, pomoću naočala ili leća, zastora preko zdravog oka kako bi se što više angažiralo slabovidno oko, vježbi za okularne mišiće …

Za teže slučajeve rješenje je operacija okularnih mišića. Rezultati ove intervencije bolji su ako se što ranije obave.

Autor: Jelena Đuriček Foto: Tyler Olson/Shutterstock