Kako se brinuti o ušima

Pažljivo slušanje, Foto: Voronin76/Shutterstock

Krećite se i vježbajte

Možda vaš liječnik ne zna sljedeće: što ste tjelesno aktivniji, više je izgleda da će i vaš sluh biti bolji. To je zato što aerobičke aktivnosti, kao što su vožnja biciklom i hodanje, dovode više kisika u pluća, što pojačava cirkulaciju krvi po čitavome tijelu, pa i u ušima. Izgleda da upravo to, kako nekoliko studija pokazuje, poboljšava sluh.

Jedite avokado

Kremasto usplođe toga tropskog voća bogato je magnezijem, mineralom koji pomaže u zaštiti od gubitka sluha uzrokovana bukom. Kad ga kupujete, avokado mora biti ujednačeno tamne boje i pomalo mekan pod prstima – ali ne premekan – kad ga stisnete. Zreli avokado možete držati u hladnjaku dva do tri dana.

Popijte čašu-dvije vina

Kad ste posljednji put čuli da vam je liječnik rekao da pijete? Vjerojatno nikada, iako je dobro poznato da je malo vina dobro za srce. No jeste li znali da vam također može pomoći očuvati zdravlje ušiju ? Samo jedna do tri čašice vina ili piva na dan mogle bi vas zaštititi od gubitka sluha povezana sa starenjem. No nemojte piti više od toga; četiri ili više čaša alkohola na dan mogu ozbiljno utjecati na gubitak sluha – i moguće na vaše zdravlje općenito.

Brinite se za svoje zube

Čini se kako broj zubi koje s godinama uspijete sačuvati utječe i na kvalitetu vašeg sluha. To su ustanovili znanstvenici usporedivši zdravlje zubi i gubitak sluha u više od 1000 osoba. Kako se čini, gubitak svakog zuba više nego udvostručuje rizik od gubitka sluha. Znanstvenici nisu sigurni zašto je tako, no nagađaju da ima veze s promjenama položaja čeljusti ili možda pomanjkanja mišićne aktivnosti, što utječe na slušni kanal.

Foto: Voronin76/Shutterstock