Kako zaključati klizna vrata

kako zaključati klizna vrata

Važno je osigurati dom i zaštititi ga od svih neželjenih posljedica. Sigurnost uvijek treba biti na prvom mjestu, pa nije svejedno kakav ćete mehanizam odabrati za ulazna vrata, ali isto tako i sva ostala vrata u kući ili stanu. Kako su klizna vrata na terasama sve popularnija, dobro je znati kako se mogu zaključati.

Klizna vrata su efektna i daju poseban izgled svakoj prostoriji, pa nije čudno što ih se sve više može vidjeti u brojnim domovima. Ali i na njima se kao i ostalim vratima mogu pojaviti problemi, među kojima je i nemogućnost zaključavanja.

Što ako se klizna vrata ne mogu zaključati? Kako riješiti taj problem? Pojedina ostakljena klizna vrata kao i prozori imaju komplicirane mehanizme za zaključavanje. Ako se mehanizam pokvari, dobro je što postoji jednostavan način s kojim se može osigurati dom prije nego se uspije riješiti problem.

Prvo treba izmjeriti razmak između dovratka i stražnjeg ruba kliznog dijela, nakon čega će biti dovoljno otpiliti komad drške od metle ili daske te uglaviti u vodilicu. Tako će se spriječiti klizanje vrata i privremeno riješiti problem.

Potrebno je utvrditi postoji li prljavština na vodilici zbog koje bi mogla zapinjati vrata. Vodilica se može poprskati s WD-40 i nakon toga obrisati uz pomoć pamučne krpice. Slijedi provjera jesu li vrata spala s kotačića, a ako jesu bit će ih potrebno podignuti i vratiti u prvotni položaj.

Visina vrata može se namjestiti na kotačićima. Treba potražiti rupicu koja se nalazi na donjem rubu, pokrivena plastičnom kapicom. Na svakoj bi se strani vrata trebala nalaziti po jedna manja rupa.

Kako bi se riješio problem te mogla zaključati klizna vrata, savjetuje se okretanje vijka pomoću odvijača. Odvijanje u smjeru kazaljki na sati omogućit će podizanje vrata, a odvijanje u suprotnom smjeru spuštanje vrata.

U svakom domu mogu se pojaviti problemi od kojih će neke biti moguće riješiti bez pomoći majstora. Stvari se s vremenom troše i više nisu podjednako učinkovite kao na početku. Zbog toga je dobro biti upoznat s trikovima koji će olakšati svakodnevni život i neke popravke učiniti ne samo jednostavnijima, nego i zabavnijima. Provjerite na vrijeme imate li sve što vam treba za popravak.

Autor: S.Š., Foto: zstockphotos/Shutterstock