Kako spriječiti dječje svađe

svađanje curice

Nezaobilazan dio učenja djece i odrastanja je dječja svađa. Kada se djeca svađaju, čak i ona najmanja nesuglasica, ubrzo može prerasti u ozbiljnu svađu, iz koje može doći i do fizičkog konflikta. Braća i sestre najčešće svađom rješavaju sve svoje probleme, dok se njihovi roditelji samo pitaju zašto je to tako.

Odnos između braće, sestara, ili braće i sestara u obitelji, je najčešće mješavina ljubomore i ljubavi. Oni su vrlo bliski, no ipak je tu negdje uvijek prisutno rivalstvo vezano uz pažnju roditelja i dobivanje ljubavi.

No, ljubomora ne traje cijeli život, a najviše se pojavljuje do 5 godine, kada staje, posebice ako je razlika između djece 18 mjeseci do 5 godina. Koliko god odraslima svađe među djecom izgledale kao mržnja, nisu! Nakon svađe djeca se vole najviše i nastavljaju se igrati kao da se ništa nije dogodilo.

Najčešći uzrok svađama među djecom je ljubomora, no uz nju postoje i drugi uzroci poput mogućnosti izražavanja djece, isticanje i individualnost. Vikanjem i plakanjem djeca pokazuju okolini da postoje, te koliko su ljuti.

Kako smanjiti svađe među djecom

1. Vrlo često svađe među djecom započinju, radi skretanja pažnje na sebe. No, ukoliko je svađa nenasilna, ignorirajte je na kratko, pa nakon toga prekinite.

2. Nikada nemojte povisivati ton na svog partnera pred djecom, jer djeca uče od vas.

3. Bilo kakva kazna će naljutiti djecu, te će zapravo dati vrlo kratkoročne rezultate, zato se trudite ne biti previše strogi i nikada nemojte kažnjavati dijete.

4. Kada tražite svoje dijete da vam nešto napravi, uvijek ga tražite sa molim te, i nakon što to napravi, recite mu hvala. Na taj način vaše dijete će postati ljubazno.

5. Ukoliko se vaša djeca često svađaju, nemojte im dati da zajedno igraju igre gdje jedan pobjeđuje. Na taj način ćete im barem malo smanjiti svađe.

6. Kada želite znati tko je izazvao svađu, jedan će uvijek biti žrtva, no vi nikada ne smijete zauzeti stranu.

7. Nakon svađe nemojte vikati, jer vam to neće pomoći. Kada se strasti smire, tek onda razgovarajte sa svojom djecom. Prilikom razgovora zamolite svoju djecu da pronađu drugi način za rješavanje problema.

8. Kada vaša djeca nešto rade zajedno i to u punoj slozi, uvijek ih pohvalite i recite da tako trebaju uvijek izgledati. Posvetite svojoj djeci više pažnje u tim trenucima, ali uvijek podjednako.

Autor: A.Z., Foto: Dimj/Shutterstock