Što ako se probušila nogometna lopta

nogometna lopta

Probušena lopta koja se sastoji od vanjskog zaštitnog omotača i zračnice kao i nogometna lopta, može se zakrpati kao što je to moguće učiniti kod zračnice bicikla. Važno je pronaći način kako zakrpati loptu tako da se ne uništi vanjski omotač od sintetičke kože.

Volite provoditi vrijeme na otvorenom igrajući se s prijateljima i članovima obitelji? Nogometna lopta vam je već duže vrijeme jedan od glavnih rekvizita i želite ju sačuvati od oštećenja?

Ako se nogometna lopta probušila moguće je riješiti problem. Kako bi mogli ponovno koristiti loptu bit će potrebna izolacijska električarska traka, kanta s vodom, komplet koji se inače koristi za bicikl i krpanje gume, škarice za nokte, pumpa i ljepilo.

Prvo što je potrebno učiniti je pronaći rupu prateći mjehuriće nakon što se lopta uroni u kantu s vodom. Rupe se potom mogu označiti olovkom, a nakon toga treba izrezati otvor koji se nalazi na vanjskom omotaču lopte sve kako bi mogli pristupiti zračnici.

Uz pomoć oštrog tapetarskog noža zarežu s tri strane kvadrata koje se nalaze na omotaču. Kvadrat bi trebao biti iznad rupe dok bi zarez morao biti dug oko 2 cm. Savjetuje se oprez kako se ne bi previše zarezalo i tako oštetilo zračnicu.

Ako imate škare s kratkom oštricom možete ih iskoristiti kako bi izrezali rupu do kraja i nakon toga podignuli poklopac. Škare bi trebale biti u vodoravnom položaju da ne bi došlo do probijanja zračnice.

Škarama se može prorezati i mrežasta tkanina smještena između zračnice i omotača lopte jer se tako najbolje može vidjeti rupa i zračnica.

Preko rupe treba zalijepiti zakrpu za krpanje zračnice bicikla. Važno je ostaviti loptu kratko vrijeme kako bi se zakrpa stigla osušiti. Kada ste sigurni da se zakrpa osušila razmaže se fleksibilno vodootporno ljepilo preko izložene površine te po rubovima na omotaču.

Poklopac se snažno stisne u rupu i čvrsto oblijepi izolacijskom električarskom trakom kako bi se mogao održati pritisak na ljepilo. Lopta se na kraju ostavi preko noći nakon čega se ukloni izolacijska traka i na kraju se napuše lopta.

Postupak krpanja ne bi trebao trajati dulje od trideset minuta što znači da bi uskoro mogli ponovno koristiti loptu za druženje s djecom i prijateljima.

Autor: S.Š., Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock