Kako naučiti bebu da sama zaspi

spavanje bebe

Mnoge buduće roditelje brine kako će to izgledati kada se beba rodi, te da li će beba spavati noću ili ih čekaju besane noći. Ako se dogodi da vaša beba ne može spavati noću, postoje treninzi uspavljivanja kojima joj možete olakšati spavanje. U nastavku vam donosimo malo više o tome.

Trening uspavljivanja je kontrolirani proces u kojem roditelji kroz učenje bebe, pomažu bebi da prespava cijelu noć. Treninzi mogu započeti nakon što beba navrši 4 mjeseca. Treninzi imaju različite pristupe kao što su pustiti bebu da plače bez intervencije, ili intervenirati na svaki bebin plač i neugodu.

Spavanje je urođena potreba, te se ono ne uči. Trening spavanja bi zato zapravo trebao biti način na koji će se pomoći bebi da joj spavanje bude navika. Kada je beba umorna stvaljati će ručice u usta, češkati će se po licu, trljati će okice, žmirkati i zijevati. Bebe savršeno razumiju da je spavanje nešto potpuno prirodno.

Svakom djetetu je potrebna rutina jer je ona dobra za dijete, ali roditelji trebaju prihvatiti da trening neće uvijek biti idealan i onakav kakav su oni očekivali. Zdrava filozofija spavanja i uspavljivanja temelji se na načinu na koji funkcionira mozak bebe.

Puno je primjera kada trening spavanja prođe odlično, te beba počne spavati tijekom cijele noći bez buđenja, pa se nakon nekog vremena ponovo počinje buditi, i to češće nego prije i traži pažnju roditelja. Do toga dolazi jer djeca uspostavljaju rutinu i ritam spavanja sve do treće godine, sukladno razvoju živčanog sustava.

Malena djeca se svakodnevno mijenjaju, pa spavanje treba shvatiti i prihvatiti kao prirodni proces odrastanja bebe. Bebama je jako važan san, rutine i navike koje pomažu kod uspavljivanja, no beba će sama pronaći rutinu i položaj koji joj odgovaraju da zaspi u miru.

Prijelazno razdoblje je razdoblje u kojem će biti suza i negodovanja, no to je jedini način da svoje dijete naučite da spavanje ne smije ovisiti o vama i ostalim okolnostima, nego da je spavanje samo pod djetetovom kontrolom.

Boravak u bolnici, prelazak u vlastiti krevet, spavanja kod druge osobe i putovanja će najbolje podnijeti ona djeca koja većinom ovise sama o sebi, kada je riječ o spavanju.

Ne možete trenirati dijete da spava, jer je svako živo biće ionako napravljeno tako da ima potrebu za snom i spavanjem. Potrebno je određeno vrijeme da unutarnji sat kod djeteta sazrije. Oko 5 mj svog života, beba će biti sposobna da odspava jedan dulji period. To je razdoblje u kojem beba može kontrolirati određenu motoriku i postaje svjesnija svoje okoline.

Nikoga se ne može naučiti spavati, jedino što se može naučiti su navike uspavljivanja. Pod navikama uspavljivanja misli se na blizinu roditelja, u svom krevetiću u ugodnoj okolini. Neke navike uspavljivanja nakon nekog vremena mogu iscrpiti roditelje, poput nošenje ili dojenje. Koliko god takvo uspavljivanje na početku bilo prelijepo, nakon nekog vremena roditeljima postaje sve teže.

Navike su tu da pomognu djeci da iskoriste svoju prirodnu vještinu spavanja. Ukoliko te navike napravite tako da vašoj bebi treba vanjski faktor kako bi zaspala, vrlo vjerojatno ćete probdjeti mnoge noći. Navike spavanju trebaju pomoći djetetu da se samo primiri i da se samo uspava, posebice ako je jako umorno.

Novorođenčad treba puno ušuškavanja, nošenja i ljuljanja jer to umiruje i regulira njihov živčani sustav. Nošenjem, ušuškavanjem i ljulanjem se imitira okolina koju je beba imala u maternici, što joj daje osjećaj sigurnosti, te ju umiruje.

Odrastanjem bebe postaju sposobnije da se same reguliraju, pa bi nakon njihovog četvrtog mjeseca, trebalo postepeno smanjivati uspavljivanje sa roditeljske strane. Najvjerojatnije će vam beba u tim trenucima dati jasno do znanja da trebaju vašu pomoć.

Kada vas god beba traži i treba, vi trebate biti uz nju, no postepeno ju ostavljajte da se sama nauči uspavati, malo po malo. Idealan trenutak kada to možete početi raditi je kada je bebe jako umorna. Umornu bebu stavite u krevetić, prigušite svijetlo ili ga skroz ugasite i ostavite bebu da se sama uspava.

U tom razdoblju bebi nije potrebna sva pomoć ovog svijeta da zaspi, jer ona to može sama. Neke bebe će prosvjedovati u početku i neće prihvatiti novonastalu situaciju oko uspavljivanja, ali vi tada nemojte isti tren podići bebu u naručje, nego samo budite pored nje. Pokažite bebi da ste uz nju, ali ju nemojte dići u ruke. Mazite ju po glavici, držite za ručicu i budite uz nju dok se ne umiri i ne zaspi.

Autor: A.Z., Foto: Pakhnyushcha/Shutterstock