Savjeti za uspavljivanje bebe

uspavljivanje bebe

Dolaskom bebe u životu jedne majke puno toga se mijenja. Počinju se brinuti o jednom živom biću, koje zapravo ovisi o njima. Najčešći problem koji se javlja na početku majčinstva je problem sa spavanjem. Sve dok bebe ne ulove svoj ritam, majkama je teško uspavati svoju bebu i naučiti ih da svaki dan u određeno vrijeme krenu na počinak.

Neispavanost je česta pojava i s njome se susreće većina majki. Svaka majka želi postići da njezino dijete ide spavati u određeno vrijeme i da se po noći sve rjeđe budi. Bebe se lako naviknu na uspavljivanje na prsima i to im postane neka vrsta rutine po danu i po noći.

Iako majke vide da griješe takvim postupkom, ne mogu dopustiti da njihova beba plače. Prihvatile su činjenicu da se beba uspavljuje na taj način i da se budi puno puta po noći. Neke mame imaju tehniku uspavljivanja pomoću koje njihovo dijete ide spavati u 20 h na večer i spava do jutra.

One ne koriste nikakvu metodu uspavljivanja poput pilates lopte, “nunanja”, itd. One jednostavno spuste svoje dijete u krevetić i odlučno nekoliko dana govore svome djetetu da je vrijeme za počinak. To se naravno ne može primijeniti na djeci koja su vrlo malena, već na onoj koja mogu razumjeti.

Bebu možete uspavljivati tako da joj pričate priču za laku noć. Nakon ispričane priče recite mu da je vrijeme za spavanje. Nakon nekoliko dana vidjet ćete prve rezultate. Svako dijete mora imati svoju rutinu spavanja.

Najgora tehnika uspavljivanja je ona na rukama ili prsima. Neka nauči da se tako ne može uspavati. Stavite ga u krevetić, poljubite, pomazite i zaželite laku noć. Neka prihvati činjenicu da je to vrijeme kada kreće na spavanje. Ako se probude usred noći, podragajte ih, poljubite, pjevajte, ali nipošto nemojte posustati. U svojoj odluci morate biti ustrajni.

Kada naučite vaše dijete spavati cijelu noć, oboje ćete bolje funkcionirati po danu, jer ako vi niste odmorni, nećete se moći adekvatno brinuti za svoje dijete. Morate zapamtiti da ne smijete vi uspavljivati svoju djecu, već da ona moraju naučiti sama zaspati.

Ako nakon nekoliko dana i neuspjelih pokušaja vaše dijete nikako neće samo zaspati, nemojte odustati. Postupak primjenjujte i dalje i svaku večer mu govorite isto, sve dok ne upije vaše riječi.

Kada bebu uspavljujete na prsima, a ona se budi po noći, opet će vas tražiti, jer nije naučila sama zaspati. Vrlo često prestankom dojenja, djeca počinju spavati cijelu noć. Odluka o prestanku dojenja u određenoj dobi je samo vaša odluka.

U svemu morate biti uporni i ustrajni, jer nekoj djeci je potrebno vrlo malo, dok drugoj puno truda i puno dana. Odustajanje i metoda popuštanja ne donosi ništa dobro za vas niti za vaše dijete.

Autor: M.Š., Foto: niderlander/Shutterstock