Važnost boravka djece na zraku

djecja-igra

Za boravak na svježem zraku s djecom, važna je jedino dobra volja i dobra oprema. Izvadite kolica, nosiljke, marame, klokanice i krenite u pustolovinu na svježem zraku. Pedijatri savjetuju roditeljima da djeca svaki dan borave na svježem zraku. Premda na kratko, ovisno naravno o vremenskim (ne)prilikama. Nije bitno koje je godišnje doba jer s pravom opremom sve se može. Dobro odjeveno dijete može i po zimi svaki dan izlaziti u park. Univerzalno pravilo je da ako ne puše jaki vjetar ili ne padaju oborine možete izaći van.

Bilo da se radi o šetnji, vožnji kolicima ili odlasku u park prije kretanja provjerite jeste li sve ponijeli. Ako ćete biti u blizini doma nema potrebe da nosite rezervne pelene ili odjeću. Realno, ako se i dogodi nezgoda vrlo je vjerojatno da ćete s presvlačenjem pričekati dok ne dođete kod kuće. Ipak, možda će vam zatrebati papirnate ili vlažne maramice, bočica s vodom ili čajem, rezervna duda varalica i neka djetetova najdraža igračka za kolica. Ako idete u park nemojte zaboraviti kanticu i lopaticu, loptu, rekete i ostalu opremu za park.

Izlaganje suncu već od najranije dobi je od iznimne važnosti zbog vitamina D. Vitamin D pomaže u razvoju dječjih kosti. Ipak, UV zračenje je opasno pa prema tome obavezno prije izlaska nanesite kremu sa zaštitnim faktorom. Ljeti ne puštajte dijete da boravi na suncu bez kape ili šeširića, a zimi bez kape, šala i rukavica. Danas na tržištu postoji nekoliko zaštitnih krema od hladnoće koje se nanose na bebino lice prije zimskog izlaska.

Vaš mališan obožavat će se voziti kolicima ako mu dopustite da promatra okolinu, a vama to može biti idealna prilika da obavite kupnju u trgovini, popijete kavu (premda to bila kava za van) ili jednostavno pustite mozak na pašu. Primijetit ćete kako svjež zrak i vama godi.

Ako se radi o malo većoj predškolskoj djeci možete izmisliti nekoliko igra koje će ubrzo postati vaš stalni ritual u šetnji. Možete na primjer, brojati samo crvene aute, proučavati drveće i lišće, slušati ptice i slično.

Od najranije dobi, djeca pokazuju interes za tjelesnim kretanjem. Kretanje ne zadovoljava samo djetetove fizičke potrebe već predstavlja i jednostavno rješenje za psihičko zdravlje. I djeca mogu imati simptome psihičke napetosti koji dalje mogu prerasti do kompliciranog ponašanja. Tjelesna aktivnost je jedna od najboljih načina za otpuštanje napetosti i postavljanje ravnoteže duha i tijela.

Igra na otvorenom pruža djeci priliku za otkrivanjem svijeta, što ne mogu u zatvorenom prostoru. Dijete se vani može prepustiti mašti, može slobodno vikati, kretati se i otkrivati nove materijale za igru koje ne može koristiti u zatvorenom prostoru.

Osim toga, djeca se igrom vani rješavaju nakupljene negativne energije jer koriste tjelesnu snagu prilikom ljuljanja, trčanja, igrama loptom… Djeca takvom igrom i upoznaju svoje tijelo, uče kako se osjećaju kad su umorni, a kako kada su odmorni. U prirodi je dječja igra otvorenija, raznovrsnija i slobodnija pa tako raste i njihova kreativnost te druženje i povezanost s drugom djecom.

Do sada su provedena razna istraživanja na temu kako igre na otvorenom utječu na djetetovo psihičko i fizičko zdravlje. Igranje na otvorenom djecu pruža osjećaj ravnoteže, fizičkog umora, ali i zadovoljstva. Fizička aktivnost utječe na zadovoljavanje onih psiholoških. Dijete usvaja nove vještine i navike te socijalne i emocionalne potrebe. Kroz aktivnost, dijete se slobodno kreće te ima mogućnost odabrati tempo koji mu odgovara. Također, djeca fizičku aktivnost u toj dobi smatraju igrom i zabavom (razonoda, opuštanje)

Naravno, nemaju svi u blizini stana kvalitetan prostor za dječju igru. Stoga se savjetuje da u tom slučaju barem vikendima djetetu omogućite nesmetano kretanje u prirodi, daleko od asfalta i betona. Kako i odrasle, tako i djecu, priroda i svježi zrak, pune energijom i mirom. Preko tjedna djeca će uživati i u dječjim parkovima gdje se mogu ljuljati, klackati ili igrati loptom.

Ako dijete želite upisati na sportsku aktivnost, saznajte kada je pravo vrijeme da to učinite.

Nemojte zaboraviti na važnost sigurnosti u prometu. Vašoj djeci ste vi uzor i glavno model kojeg će oponašati. Prema tome, od najranije dobi pokušajte vlastitim primjerom pokazati kako se treba ponašati kao pješak u prometu. Čekajte na semaforima i uvijek cestu prelazite na zebri. Objasnite djetetu zašto to radite. Šetnja može biti i idealno vrijeme za povjerljive razgovore ili pričanje dogodovština. Uživajte u tom vremenu, uskoro će šetnje s vama zamijeniti s druženjima u parku s prijateljima.

Autor: M.L., Foto: 2xSamara/Shutterstock