Kako poboljšati pamćenje

Zaboravljiva žena, Foto: photomak/Shutterstock

Imate problema s pamćenjem? Znate da biste negdje morali biti, a ne znate gdje. Zaboravljate što vam netko kaže i ne možete se sjetiti gdje ste ostavili mobitel, ključeve.. Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći.

Jedite bademe

Vjerujte – bademi poboljšavaju pamćenje. Stoga je preporučljivo prije odlaska u krevet konzumirati kombinaciju bademovog ulja i mlijeka.

Pijte sok od jabuka

Istraživanje Sveučilišta Massachusetts Lowell ukazuje na to da sok od jabuke povećava proizvodnju osnovnog neurotransmitera acetilkolina u mozgu, što rezultira povećanom memorijom.

Redovno spavajte

Istraživanje pokazuju da se tijekom sna u umu pohranjuju sve informacije dobivene tog dana.

Uživajte u jednostavnim zadovoljstvima

Stres najlošije utječe na naš mozak i snagu memorije, stoga je preporučljivo da redovito vježbate, organizirate izlete u prirodu te si priuštite užitke koje gode vašem umu, tijelu i duši. Primjerice, uživajte u glazbi, igrate se sa svojom djecom, pišite blog, odvojite vrijeme za prijatelje.

Zdravo se hranite

Poznata je činjenica da teška hrana ne samo stresna za naš probavni sustav, već negativno utječe i na mozak. Naime, zbog nepravilne ishrane čovjek se često osjeća gnjevno, tužno i brižno, dok zdrava prehrana poboljšava našu koncentraciju, ali i kreativnost.

Vježbajte svoj um, a ne samo tijelo

Osim fizičke, i mentalna je vježba jednako bitna za oštar i brz um. Stoga, rješavajte križaljke, čitajte, slikajte, pišite blog, usavršite svoje znanje, naučite strani jezik.

Bavite se meditacijom ili jogom

Joga ili meditacija oslobađaju tijelo od stresa. Život bez stresa snižava krvni tlak, usporava disanje, uravnotežuje metabolizam i oslobađa napetost mišića, a sve to znatno doprinosi snazi našeg uma.

Pijte vitamin B-kompleks

Kompleks B vitamina jača memoriju. Stoga, jedite u što većoj mjeri povrće koje ga sadržava.

Foto: photomak/Shutterstock