Kako ojačati imunitet

Prehrana

U ove hladnije dane kada se malo krećemo i često ostajemo u toplini našeg doma važno je zadržati imunitet na višoj razini. To ćemo postići tako da si osiguramo dovoljno sati sna, najbolje 8 sati dnevno, tako da uvedemo tjelovježbu u rutinu i da se zdravo hranimo s puno voća, povrća i na kraju mesa koje će pomoći održavati potrebne vitamine i minerale na optimalnoj razini u tijelu.

Redovita tjelovježba

Redovita tjelovježba 20 minuta dnevno pomaže očuvanju snažnog imuniteta, a hodanje svaki dan pomaže spriječiti dobivanje prehlade tijekom hladnijih dana. Liječnici su potvrdili da tijekom laganog vježbanja raste broj leukocita u tijelu koji se aktivno bore protiv prehlada i svih bolesti koje dobijemo padom imuniteta. Endorfin se također oslobađa vježbanjem, a on je zaslužan za dobro raspoloženje i na kraju dana za dobar san.

Dovoljna količina sna

8 sati sna na dan može poboljšati imunitet jer je poznato da ako ste umorni da je vaše tijelo puno izloženije bolestima. Provedena su brojna istraživanja na tu temu i sve su pokazale da umor smanjuje proizvodnju antitijela. Kada se u tijelu ne proizvodi dovoljna količina antitijela događaju se male upale u tijelu zbog kojih smo jače izloženi vanjskim čimbenicima te se lako razbolimo.

Konzumirajte više hrane bogate antioksidansima

Prehrana koja je bogata mineralima i antioksidansima može pomoći kod borbe s različitim bolestima tako da potiče jačanje imuniteta. Tijelo svaki dan proizvodi slobodne radikale koji mogu načiniti štetu stanicama u tijelu. Antioksidansi se bore s njima tako da smanje načinjenu štetu. Među najbolje antioksidanse ubrajamo vitamine C i E, te cink i beta-karoten. Hrana u kojima ih možemo naći su bobičasto voće, voće jarkih boja, agrumi, jabuke, kivi, crveno grožđe, luk, kelj, slatki krumpir, špinat i mrkva. Za obranu imuniteta odličan je i češnjak koji posjeduje antivirusna i antibakterijska svojstva. Jelo koje je posebno dobro za imunitet je pileća juha.

Smijte se

Smijehom smanjujemo stres u tijelu i povećavamo broj leukocita u tijelu koji se bore protiv bolesti. Uz to, smijeh je lijep ukras na licu.

Stres je česta ”bolest” današnjice koja narušava naše zdravlje i snižava razinu imuniteta. Zato je najbolje pronaći načine kako se boriti s njime. Jedna od najboljih metoda je meditacija. Istraživanja su pokazala da su osobe koje meditiraju svaki dan uspjele povećati svoju razinu imuniteta i hormona sreće koji pomaže u borbi s bolestima. Zato stavimo osmjeh na lice i meditirajmo za boljitak našeg organizma.

Autor. M. D., Foto: decathlon/Shutterstock