Kako odabrati rasvjetu za kupaonicu

Rasvjeta u kupaonici, Foto: yampi/Shutterstock

Rasvjeta u kupaonici ima praktičnu i estetsku funkciju pa joj je stoga potrebno posvetiti nešto više pažnje prilikom odabira. Prije nego što krenete u kupovinu kupaonske rasvjete, važno je napraviti plan koji će vam olakšati izbor. Rasvjetu možemo podijeliti u tri grupe, a to su: osnovno svjetlo, praktično i ambijentalno ili dekorativno.

Osnovno svjetlo u kupaonici

Ovakav tip rasvjete obično se nalazi u središnjem dijelu kupaonice, a dolazi u obliku visećeg rasvjetnog tijela ili plafonijere. U manje kupaonice bolje je postaviti jednostavno i ne previše nametljivo rasvjetno tijelo i izbjegavati viseća rasvjetna tijela. Naime, viseća rasvjeta, posebice ona u većim dimenzijama, može djelovati nametljivo te zagušiti manji prostor. Visilicama je potrebno više mjesta jer tek tada dolaze do izražaja pa ih postavite jedino u slučaju ako raspolažete s većim prostorom.

Praktična ili funkcionalna kupaonska rasvjeta

Riječ je o rasvjeti koja se postavlja na mjesta na kojima nam je potrebna dodatna svjetlost. To su mjesta na kojima, na primjer, obavljamo nanošenje make upa ili njegu lica i tijela. Postavlja se obično na kupaonska ogledala ili u gornje kupaonske ormariće.

Ambijentalna ili dekorativna rasvjeta u kupaonici

Cilj ovakvog tipa rasvjete je stvoriti ugodnu atmosferu u kupaonici te naglasiti određeni kutak kupaonice. Ovakav tip rasvjete nikako ne izbjegavajte u velikim kupaonicama jer će tamo najviše doći do izražaja.

Od svih tipova rasvjete, prirodno svjetlo je najljepše u kupaonici, no ako ga nemate, nije neophodno, budući da je kupaonica jedina prostorija u kojoj prozor nije potreban, ako postoji dobra ventilacija.

Danas se sve više pažnje oko uređenja polaže i na uređenje kupaonice. Planirate li i vi uređenje kupaonice, poigrajte se raznim stilovima jer kupaonica je jedna od rijetkih prostorija u domu u kojoj je poželjno malo eksperimentiranja. U slučaju da ne volite jednostavne sive ili bijele kupaonice, unesite u uređenje malo originalnosti i boja koje će uz pravi odabir kupaonske rasvjete zasjati u stvaranju predivnog ugođaja.

Autor: M.L., Foto: yampi/Shutterstock