Što je levitacija

zena-u-prirodi

Levitacija u parapsihologiji i paranormalnom kontekstu označava uzdizanje ljudskog tijela ili fizičkih objekata u zrak te mističnim radnjama poništava djelovanje gravitacije. Saznajte što znači levitacija u snu. Takve fenomene znanost objašnjava kao iluzije i trikove kojima se stvara dojam levitiranja predmeta ili tijela, a religiozne zajednice i spiritualisti vjeruju kako je mistična levitacija rezultat nadnaravnog djelovanja.

Ovaj se fenomen spominje od antičkih vremena, a spomenut je u Bibliji, Starom i Novom zavjetu. Za vrijeme srednjeg vijeka u Europi se navode predaje o levitaciji kršćanskih svetaca te se taj fenomen spominje i u magiji i vještičarstvu. Levitacija se isto tako dovodi u vezu sa slučajevima napada Poltergeista i demonskim opsjednutostima.

Ovaj fenomen je zapravo lako ostvariv kroz tehničke dodatke ili optičku iluziju, a pitanje je jesu li ikada postojali levitatori. I dan danas na ta pitanja nema odgovora, a rekorderom u levitacijama se smatra Josip Kopertinski koji je ostvario sedamdesetak letova u Napulju, Copertonu, Rimu i Assisiju.

Sveti Dominik je levitirao po Madridu, a časne sestre su bile šokirane kada su pokušavale zadržati Terezu Avilsku koja je poletjela s posteljom. No ne spominje se lebdenje samo u katoličkoj crkvi već i u Indiji gdje su jogiji utrli put ovom nedostižnom hobiju.

Jogiji su levitirali nakon dugih stadija mentalnih treninga i meditacije, a pojedini jogiji su čak došli do razine kada su mogli letjeti i u snu. Buda je najpoznatiji letač koji je hodao po vodi i letio.

Sveci su stoljećima levitirali zbog svoje posvećenosti Bogu, a nakon toga je došao Srednji vijek u kojem levitacija započinje kod opsjednutih osoba. Demoni u ovom slučaju daju krila i borba sa svetom vodom je teža od ičega.

Nakon te inkvizicije dolazi zatišje, a sredinom 19. stoljeća se pojavljuje ludilo za medijima, koji mogu kontaktirati s pokojnicima i letjeti. Daniel Dunglas Home je levitiranjem postao senzacija, a Archie Jarman je smatrao kako je riječ o velikoj prevari i da Home može levitirati zbog kuka.

Arthur Conan Doyle sve veže uz opsjednuće zbog čega se začarani krug može zatvoriti, a i danas je prisutan sve veći povratak vrijednosti koje su vezane uz Srednji vijek. Raznim znanstvenim programima se pokušalo objasniti levitaciju, ali ono je i danas ostalo neobjašnjeno te se i dalje istražuje.

S ciljem da se objasni fenomen levitacije, promatrali su se polaznici programa Maharishi Mahesh Yogija i njihove levitacije, a skeptici su tvrdili da je riječ o skakutanju s razvijenom tehnikom i optičkom varkom koja promatraču ukazuje da osobe lete.

Znanost već godinama pokušava riješiti i objasniti ovaj fenomen, u ovom trenutku neka dokaza koji bi objasnio njegovu stvarnost i autentičnost postojanja. Za vrijeme Hladnog rata, Amerikanci i Rusi su velik broj svojih resursa trošili za ispitivanje moći uma jer su vjerovali da je to budućnost ratovanja. No, pošto su istraživanje i pokusi bili izloženi u prvo redu vojnom sektoru, tako ne postoje opširni podaci o dobivenim rezultatima.

Autor: A.Z., Foto: Stephane Bidouze/Shutterstock