Kako kontrolirati zavist

Zavidne djevojke, Foto: CREATISTA/Shutterstock

Zavist nikako nije dobra i bilo bi najbolje kada bi ju nekako mogli potisnuti. Naime radi se o pravom negativnom osjećaju koji vas nagriza i na taj način onemogućava da normalno funkcionirate.

Upoznajte svoje granice

Obratite pažnju na to što osjećate. Proučavajte svoje emocije. Postoji mnogo razloga zbog kojih ljudi mogu biti zavidni i ljubomorni, no ukoliko se potrudite upoznati sami sebe, imate mogućnost preuzeti kontrolu nad mogućom štetom u nastajanju.

Zavist se uglavnom pojavljuje u kombinaciji sa nedostatkom samopouzdanja

Nesigurnost ne mora uvijek značiti da vi sami o sebi imate loše mišljenje. Problem dolazi od toga što mislite da ga imaju svi ostali. Upravo je to razlog što mislite da vas drugi ne cijene dovoljno, a u takvim slučajevima skoro uvijek imate dojam da su svi uspješniji nego vi.

Najbitnije ja imati na umu da je bitno ono što vi osjećate. Dakle u slučajevima kada krene pretjerano hvaljenje s druge strane o nekom egzotičnom putovanju, pokušajte se isključiti. Stvorite si sliku kako se vama takvo putovanje ne bi ni svidjelo.

Znači svaki put kada krene hvaljenje zamislite si kako vas takve stvari uopće ne privlače. Zaštitite se od negativnih osjećaja i nastojte si ne pokvariti dan sa nepotrebnim mislima o tome kako je svima bolje nego vama.

Nebitno kakve je prirode vaša ljubomora. Odnosno radi li se o poslovnoj, ljubavnoj ili nekom drugom tipu, vi prije svega trebate prvo voljeti sebe. U slučaju pojave ljubomore prihvatite činjenicu kako za to postoje mali razlozi, ali nikako se nemojte time previše opterećivati.

Pokušajte racionalizirat ono što osjećate. Razmisite zbog čega ste ljubomorni i pričekajte jutro kada ćete biti hladnije glave i kada će vam se neke stvari činiti puno jasnijima.

Foto: CREATISTA/Shutterstock