Kako ispravno glačati

daska za peglanje

Domaćice koje same peru svoje rublje mogu si olakšati posao ako poslušaju neke savjete. Uredite mjesto na kojem glačate, nabavite glačalo koje samo vlaži umjesto da rublje vlažite prije glačanja.

Ne preporuča se glačanje u dnevnom boravku jer prah koji nastaje može se kasnije pronaći na raznim dijelovima namještaja. Prije nego krenete pripremati robu za nošenje odvojite velike komade kao što su stolnjaci i plahte. Možete ih složiti po dužini i glačati svaku stranu s lica, a kada završite položite ih ravno preko stolice kako bi se brzo izgubila toplina nastala glačanjem.

Odjeća može biti sašivena od različitih materijala i svaki od njih zahtijeva poseban način rada. Pamučne stvari tako glačate s lica, ali da nije previše vlažno. Kada glačate vunenu odjeću navucite ju preko daske i prebacite vlažnu krpu te glačajte na dozvoljenoj temperaturi.

Lan ćete najlakše izglačati ako ga tretirate dok je još vlažan. Za svilenu odjeću je potrebna srednja temperatura, a vezove i monograme glačate prvo s lica na mekanoj podlozi.

Za odjeću sašivenu od miješanih tkanina pazite da temperatura ne bude previše visoka. To se najviše odnosi na na bluze i muške košulje sašivene djelomično od sintetskog i pamučnog vlakna.

Prilikom glačanja treba paziti na odjeću s printom kako se on ne bi uništio. Ako imate takve majice uvijek ih okrenite naopako i krenite glačati s druge strane. Tako ćete sačuvati print, a majica vam neće izgledati kao da ju već imate deset godina, a zapravo ste ju kupili tek nedavno.

Izglačane košulje, haljine i ostalu odjeću treba znati cijeniti. Svaki put nakon pranja i glačanja bilo bi dobro da provjerite odjeću zbog eventualnih oštećenja. Ukoliko primijetite poderana mjesta na košulji ili majici, ostavite ih sa strane ili na posebno mjesto kao što je košarica za krpanje.

Foto: kurhan/Shutterstock