Ispravno vješanje i sušenje rublja

majice na vješalici

Ako ispravno objesite rublje, uštedjet ćete mnogo truda oko glačanja. Rublje ćete objesiti da se suši na otvorenom, u suhoj prostoriji (tavanu), u kupaonici ili na balkonu gradskog stana (ali pazite na kućni red).

Za sušenje ćete upotrijebiti konopac, plastični ili od konoplje, ili kakav držač za sušenje rublja. Prije nego što rublje objesite svakako obrišite vlažnom krpom plastične konopce ako ih držite na otvorenom. Konopac od konoplje morate poslije svake upotrebe skinuti i idući put nanovo nategnuti.

Osim toga bilo bi dobro da i kvačice za rublje operete povremeno u sapunici jer ćete time spriječiti moguće mrlje u svježe opranom rublju. Vrlo praktične su vrećice za kvačice koje ćete objesiti na konopac da ih imate pri ruci, a ne da se morate sagibati kad ih uzimate.

Nastojte objesiti rublje po vrsti, donje rublje kraj donjeg rublja, čarape do čarapa i redom rublje koje se glača. Mnogo lakše ćete skidati rublje ako ga tako razvrstate. Rublje se najbolje suši ako slobodno leluja na vjetru. Po mogućnosti ga ne izložite jakom suncu jer se u tom slučaju prebrzo suši i postaje tvrdo unatoč omekšivaču.

Veliki komadi rublja

Plahte, prevlake za krevet, stolnjaci i slično, poravnajte i objesite na konop na udaljenosti od približno dvadeset centimetara jedan komad od drugoga. Svakako pričvrstite velike komade s nekoliko kvačica.

Ručnici

Kuhinjske krpe i sve slične komade objesite po užoj strani i prebacite približno 5 do 10 centimetara preko konopca. Nekoliko rupčića pričvrstite zajednu jednom kvačicom.

Donje rublje

Donje rublje od umjetnog vlakna – steznike, podsuknje i grudnjake – ne smijete nikad sušiti na suncu. Takvo rublje, kao i čarape i hulahopke, treba prati svakog dana.

Kratke čarape,

Dokoljenke i slično objesite na vršak stopala i to uvijek u parovima jednu kraj druge.

Rublje koje treba glačati

Stavit ćete mokro rublje na plastičnu vješalicu. I traperice treba objesiti mokre, jer ih je onda mnogo lakše glačati. Vrlo je korisno češće premještati naročito velike komade, da bi se osušili brže i što je još važnije, ravnomjernije.

Nastojte uvijek skinuti rublje dok je još malo vlažno, jer ćete ga onda lakše glačati bilo ručno bilo strojem za glačanje. Razumljivo je da morate sve rublje, pošto ga skinete, pažljivo složiti, i po mogućnosti spremiti u plastičnu košaru. Takva je košara vrlo lagana i bez problema se održava čistom. Potom ćete odvojiti stvari koje možete odmah spremiti u ormar od onih koje morate glačati.

Foto: Africa Studio/Shutterstock