Čišćenje prozora na najlakši način

Pranje prozora, Foto: Africa Studio/Shutterstock

Prozori omogućavaju bolji pogled na vanjski svijet iz zatvorenog prostora. Zbog svoje prozirnosti i transparentnosti, prozori su jedan od dijelova vašeg doma koji je najpodložniji vidljivom prljanju. Mnoge ljude čišćenje prozora osobito frustrira jer zahtjeva pedantan rad i ne tolerira pogreške. Postoji nekoliko načina na koje možete s lakoćom ukloniti prljavštinu sa prozora.

Samo čišćenje prozora zahtjeva određene pripreme. Pripremite sva sredstva za čišćenje, tekućinu za pranje prozora, suhu i mokru krpu, stare novine s kojima je dobro ispolirati prozore. Pranje prozora nemojte komplicirati i koristite sredstva koja daju provjerene rezultate. Ukoliko su prozori prekriveni zavjesama pomaknite ih ili skinite ako vam smetaju.

Ako ne koritistite već gotova sredstva za čišćenje prozora, u kantu ulijte vruće vode i u nju dodajte malu količinu deterdženta. Ispod prozora stavite zaštitne ručnike ili novine kako ne biste uprljali okolinu. Prije početka pranja sa prozora uklonite velike čestice prljavštine ili paučinu.

Prozore je najbolje čistiti pomicanjem mokre spužve sa lijevog prema desnom kraju u obliku slova S. Ako sa čišćenjem krećete iz nekog od gornjih vrhova neka vam spužva ne bude previše natopljena kako voda ne bi curila po cijelim prozorima. Ukoliko voda dospije na prozorska okna, obriđite ih suhom krpom. Kako biste dobili što bolje rezultate nakon čišćenja postoje i alternativne metode, među kojima stoji i savjet da u toplu vodu kojom čistite prozore ulijete i malo alkohola koji će vam pomoći ukloniti prljavštinu i dezinficirati prozore.

Obzirom da se prozori sastoje ne samo od stakla već i od drvenog ili plastičnog okna, imajte na umu da i oni trebaju biti čisti. Čistite ih nakon što dovršite sa prozorima, a ovisno o materijalu okna koristite odgovarajuća sredstva za čišćenje. Kod okna koja su napravljena od aluminija ili nekog drugog metala pripazite kako mehanički ne biste oštetitli materijal.

Autor: M.T., Foto: Africa Studio/Shutterstock