Nasilje u obitelji

Bespomoćna žena

Obiteljsko nasilje više nije tabu tema kao nekada, no i dalje ga se skriva i ljudi ga se srame. Nasilnika se uvijek treba prijaviti i nikada se ne treba osjećati krivima jer ste žrtva nasilja. Nasilje u obitelji može biti raznih oblika od blažih do težih, ali nikada ga se ne smije opravdavati i ignorirati. Ovo su neki od oblika nasilja kojima obitelj može biti izložena.

Verbalno nasilje

Svaka izgovorena riječ koja je usmjerena protiv vaše osobnosti, usmjerena da vrijeđa vas kao biće i ponižava vas, je nasilje. Naravno da se svi ponekad posvađamo i kažemo jedni drugima nešto što ne mislimo, no ako vas netko konstantno vrijeđa, ponižava i ruši vam samopouzdanje svojim izgovorenim riječima tada vas ta osoba zlostavlja.

Fizičko nasilje

O fizičkom nasilju svi znamo dovoljno. Ako vas itko ikada udari tada je na vas izvršeno nasilje. Kratko i jasno. To nikada ne biste trebali trpjeti, ni pod koju cijenu i što god da ste učinili nitko vas nema pravo udariti osim u igri ili slučajno.

Seksualno nasilje

Seksualno zlostavljanje je povezano sa svakim fizičkim dodirom protiv vaše volje usmjereno na zadovoljenje tuđe seksualne potrebe. Ako se susretnete sa seksualnim zlostavljanjem, odmah ga prijavite i potražite osobu od povjerenja koja će vas podržati i savjetovati vas.

Emocionalno i društveno nasilje

Za razliku od fizičkog nasilja koje je usmjereno na vrijeđanje vašeg tijela, i verbalnog koje se odvija ružnim riječima, emocionalno zlostavljanje odnosi se isključivo na vaše osjećaje i ubijanje vaših emocija. Ono se čini raznim manipulacijama, lažnim obećanjima, lažima i činjenjem od vas lutku. Društveno zlostavljanje je najčešći slučaj zlostavljanja u braku i vezama kada partner veže partnericu uz sebe iz straha da ga ne ostavi. Povezano je s emocionalnim i čini se tako da partnericu postepeno izolira s posla, od obitelji, prijatelja. Izvodi je se na večere ili kupuje kaloričnu hranu kako bi se udebljala i bila manje privlačna drugima. Tako će biti vezana za njega.

Ako se na bilo koji način osjetite povrijeđenim od strane svoje obitelji, razgovarajte s nekim izvan obitelji ili osobom od povjerenja i u slučaju zlostavljanja bilo kojeg oblika potražite pomoć i način da se maknete iz takvog okruženja. Nitko nije zaslužio biti zlostavljan niti biti u takvoj okolini. Rješenje uvijek postoji samo se morate odvažiti i suprotstaviti nasilniku.

Autor: J.S., Foto: prudkov/Shutterstock