Kako djeluju antioksidansi

prirodni sok

Antioksidansi u našem tijelu djeluju tako da štite stanice od štetnih utjecaja slobodnih radikala. To su tvari uz pomoć kojih možemo usporiti starenje, smanjiti rizik obolijevanja od raka, utjecati na smanjenje tumora, smanjiti kolesterol te zaštititi kardiovaskularni sustav tijela. Utjecaj antioksidansa je golem, oni su spasioci organizma.

U našem tijelu svakodnevno nastaju brojna oštećenja nama nevidljiva, a antioksidansi su ti koji pomažu u njihovom suzbijanju. Oni smanjuju utjecaj tih slobodnih radikala. Ako bi došlo do većeg broja slobodnih radikala, tijelo bi postalo podložno promjenama kao što su ubrzano starenje ili pojava nekih bolesti.

Tijelo se može samo boriti protiv antioksidansa, prirodnim snagama te tako spriječiti dio štetnog utjecaja koji uzrokuju slobodni radikali. Prirodno stvaranje antioksidansa u našem tijelu uvjetovano je prema dobi, spolu, navikama, osobito prehrambenim te genetski.

Važno je posvetiti vremena pravilnoj i izbalansiranoj prehrani jer mnoge tvari iz žitarica, voća i povrća djeluju blagonaklono na zdravlje smanjujući štetni utjecaj slobodnih radikala. Ovdje je važno naglasiti da su bitne tvari iz biljaka fitokemikalije koje čine obrambeni dio biljaka, bitni antioksidansi koji štite od visokog krvnog tlaka, oboljenja srca i krvnih žila, pojave dijabetese, raka te mnogih drugih bolesti.

Antioksidativno djelovanje u našem tijelu se događa na način da antioksidansi pomažu kod održavanja svih funkcija u tijelu u normali. Oni štite od infarkta i moždanog udara, djeluju preventivno na pojavu raka i tumora te suzbijaju njegov rast, snižavaju kolesterol, štite pluća i oči i općenito usporavaju starenje svih stanica u tijelu.

U antioksidanse koji se prirodno nalaze u tijelu ili ih možemo unijeti kroz dodatke prehrani su karotenoidi, a od njih je najpoznatiji beta karoten, zatim lutein, likopen, izoflavoni, flavonoidi te vitamini i minerali. Od vitamina najpoznatiji su C, E i A, a od minerala cink i selen. Važno je unositi još i koenzim Q te razno povrće kao što je češnjak, zatim ginko, borovnice, liponsku kiselinu, melatonin i neke druge.

Stručnjaci smatraju da bi se svakodnevno trebalo unositi prehranom četiri najbitnija antioksidansa, a to su beta karoten, vitamin C, vitamin E i selen. Poradite na zdravoj i izbalansiranoj prehrani koja je vrlo važna u očuvanju tijela zdravim. Prirodni antioksidansi iz hrane djeluju tako da štite tijelo od degenerativnih bolesti.

Autor: M.L., Foto: Ledo/Shutterstock