Kako brzo čitati

rad u uredu

Čitanje je vrlo bitno za razvoj u poslovnom i obrazovnom svijetu. Bilo da se radi o literaturi za posao ili kolegij na fakultetu, nikada nemamo dovoljno vremena sve pročitati, a ako i nekim slučajem uspijemo, nakon pet knjiga shvatimo da se ne sjećamo ničega iz prve i druge knjige te da ih trebamo ponovo pročitati.

Pravljenje bilješki dok čitamo oduzima strahovito puno vremena, a ponekad se kasnije ne možemo sjetiti što smo htjeli reći silnim kraticama i strelicama. No, postoji li neki brži način čitanja, a da nam nešto i “ostane u glavi”?

Osim učenja brzog čitanja, postoje razni drugi trikovi koji će vam pomoći. Primjerice, dok čitate, pomozite si i prstom pratite što čitate. Tako ćete utišati “unutarnje čitanje” i ubrzati rad očiju.

Ne čitajte od korice do korice. Većina knjiga ima oko dvije glavne, bitne ideje o kojima govori, dok dobre knjige imaju od tri do pet. Dosta autora može sažeti to što želi reći na cca dvadesetak stranica, ali to se ne prodaje tako da razvuku tih 20 stranica na 200. Preletite pogledom preko cijele knjige da dobijete ideju “što je pisac htio reći”.

Poslužite se i sadržajem. Fokusirajte se na najbitnije činjenice i označite stranice na koje se definitivno želite vratiti. Odredite si vrijeme. Dajte si recimo sat vremena za pročitati knjigu od 200-tinjak stranica. Koncentrirajte se samo na čitanje i ne dajte se smesti. Ključno je znati što želite od knjige, ne gubite vrijeme na istraživanja tijekom čitanja. Ako smatrate nešto dovoljno bitnim i zanimljiv te želite znati nešto više o tome, označite taj dio u knjizi i vratite se nakon što pročitate.

Krenite prvo s laganim štivom i kraćim knjigama. Uzmite nekoliko knjiga različitih tema od otprilike 100, 150 stranica i počnite. Što više čitate, to ćete brže čitati i napredovati na deblje knjige kompleksnijih ideja. I na kraju, čitajte samo najbolje knjige, ne trošite vrijeme na nešto što vam neće pomoći i od čega nećete imati pomoći.

Autor: J.P.D., Foto: samotrebizan/Shutterstock