Slobodno vrijeme – odmor, rekreacija, zabava ili zarada?

Foto: Unsplash

Zbog užurbanog načina života organizacija slobodnog vremena danas mnogima postaje izazov, a nekima čak predstavlja i dodatan stres ukoliko planovi koje smo si zacrtali ne ispune naša očekivanja. 

Slobodno vrijeme je trenutak u kojem bismo trebali napuniti baterije te se posvetiti stvarima koje nas ispunjavaju i čine sretnima. Postoje različiti načini na koje možemo iskoristiti slobodno vrijeme, a izbor će ovisiti o nečijem temperamentu, navikama, budžetu te okolnostima u kojima se netko zatekne.

Što je po Vama kvalitetno iskorišteno slobodno vrijeme? Za neke će dobro iskorišten neradni dan značiti odmor s najbližima, a za druge meditaciju, bijeg u prirodu ili u vikendicu na moru. Neki će se odlučiti na ručak u restoranu, druženje s prijateljima, a oni aktivnije naravi iskoristit će slobodan dan za planinarenje ili rafting na riječnim brzacima. Ne postoji pravilo ili zadani model, jer odmor za neke znači apsolutno odsustvo fizičke aktivnost, dok je za druge upravo suprotno. 

Aktivan odmor u prirodi

Rekreacija, tjelovježba i bijeg u netaknutu prirodu najpopularniji su oblici provođenja slobodnog vremena. Ukoliko Vam je izlet u vikendicu, na otok ili planinarenje nešto što Vas ispunjava i čini Vas sretnim, ne oklijevajte iskoristiti svoje slobodne trenutke u ovom obliku rekreacije. Ne propustite posjetiti obližnje nacionalne parkove ili parkove prirode gdje će Vas svježi zrak osvježiti i dati Vam potrebnu energiju za sljedeći dan. Često su jednostavni izleti izvan grada upravo ono što Vam treba da se maknete od svakodnevne rutine. Adrenalinski sportovi, rafting, bungee jumping ili biciklizam i rolanje brzo će popraviti raspoloženje svima koji uživaju u aktivnijim oblicima fizičke aktivnosti. 

Foto: Unsplash/Alice Dietrich

Kreativan odmor

Za kreativce slobodno vrijeme predstavlja idealnu priliku za maštovitost i stvaranje. Slikanje, crtanje, pisanje dnevnika, sviranje, pjevanje ili kuhanje samo su neke od aktivnosti koje Vam mogu ispuniti dan. Ukoliko imate skriveni talent, priključite se nekoj lokalnoj radionici slikanja, fotografiranja ili pjevanja u zboru. Oduvijek ste htjeli naučiti svirati gitaru, ali nikad niste imali dovoljno vremena? Samo naprijed! Nemojte čekati te izdvojite trenutke za sebe uživajući u stvarima koje Vas čine sretnima.

Hobi kao dodatan izvor zarade

Pritom bi za neke slobodno vrijeme moglo predstavljati i dodatni izvor zarade. Možda kod kuće imate radionicu nakita ili ukrasnih predmeta koja je na početku bila samo hobi, a o kojoj sve češće razmišljate  kao dodatnom izvoru prihoda. Ono što je prije predstavljalo kreativan odmor danas se može pretvoriti u zanimljiv način da si povećate budžet i usput se dobro zabavite. Stoga, ukoliko imate dara za slikanje ili sve što se može izraditi rukama, budite poduzetni i pretvorite svoj hobi u dodatan izvor prihoda.

Mnogima je slobodno vrijeme idealna prilika za igranje društvenih ili kompjutorskih igara, dok se drugi pak više vole okušati u igrama na sreću, pri čemu su sve popularnija online casina ili bitcoin casina. Danas na internetu možete pronaći razne stranice koje nude aktualni popis iCasino stranica s različitim bonusima i promocijama. Nemojte se sputavati neobičnim načinima provođenja slobodnog vremena koji se možda ne uklapaju u konvencionalnu predodžbu odmora, već pustite mašti na volju i uživajte u aktivnostima koje Vas ispunjavaju.

Druženje s prijateljima

Za neke će pak kvalitetno provedeno slobodno vrijeme značiti jednostavno druženje s prijateljima i obitelji, priprema roštilja ili odlazak u restoran s nekim Vama posebnim. Možda su samo kava s prijateljicom ili prijateljem koje niste vidjeli dugo vremena, razgovor o umjetnosti ili odlazak u kino baš ono što Vam treba. Nemojte pasivno čekati da Vam slobodni trenuci prokližu kroz prste, stavite sebe na prvo mjesto i uživajte u malim stvarima koje Vas čine sretnima, pa makar to značilo i uživanje u jednostavnoj meditaciji ili slušanju glazbe.

Foto: Unsplash/Eneko Uruñuela