Kako brže začeti

veseli par

Žene kada su spremne začeti uglavnom počinju prakticirati odnose po par mjeseci prije kako bi ostale trudne. No ipak, nije svaki organizam isti pa je nekim ženama potrebno i duže vremena te odricanja kako bi došlo do trudnoće.

Jedan dio žena smatra da zna kada dođu u fazu ovulacije, dok drugi dio žena je nesiguran i ne zna kada ovulacija nastupa. Stručnjaci savjetuju da ovulaciju počnete kontrolirati tako da žene koje imaju redovite menstruacije oduzmu 14 dana od početka mjesečnice.

To je znak da se ovulacija odvija oko 15 dana nakon ciklusa, u samoj sredini ciklusa. Ipak, kod žena koje imaju neredovite cikluse, pravilan tok ovulacije se ne može sa sigurnošću pokazati no bilo bi dobro kada biste računali svoje plodne dane prema odnosima.

Ginekolozi savjetuju želite li brže začeti da odnose prakticirate svaki drugi dan i to kada su dani plodni, odnosno kada nastupa ovulacija. Izbjegavajte stresne situacije što više, a ako su neophodne, probajte se na vrijeme smiriti i opustiti kako bi što prije začeli.

Isto tako, umjesto masne i nezdrave prehrane, bijeloga šećera i brašna jedite integralni kruh i ostale cjelovite žitarice. Povećajte unos svježe ribe i bijeloga mesa koje će pozitivno djelovati na vaše stanje organizma.

Tokom dana jedite što više voća i povrća kako bio nadoknadili sve vitamine i minerale te pijte što više vode kako bi organizam bio opskrbljen mineralima iz vode.

Žene koje žele začeti trebale bi izbjegavati alkohol. Jedna čaša crnog vina je iznimka s tim da je dovoljno popiti samo jednu čašu i to poslije jela. Isto kao i alkohol, trebali biste prestati pušiti jer nikotin negativno utječe na plodnost, na jajne stanice i stavarnje novih krvnih stanica u cijelom organizmu.

Preporuča se prestanak pušenje barem pola godine prije začeća kako bi ono bilo što uspješnije. Imate li kakvih dilema ili vam je ciklus stalno promjenljiv, posavjetujte se sa svojim ginekologom kako bi se utvrdilo pravilno stanje tijela.

Autor: A.B., Foto: wavebreakmedia ltd/Shuttersotck