Postira, rodno mjesto Vladimira Nazora

postira
Postira, Foto: Beemwej/Wikimedia

Brač je treći hrvatski otok po veličini. Dođete li trajektom pristat ćete u Supetar, najveće i jedino bračko gradsko naselje. Na samom otoku nalazi se špilja Kopačine koja sugerira kako je otok bio naseljen još u prapovijesno doba. Krenete li od Supetra sjevernom stranom Brača uz obalu naići ćete na mnoga zanimljiva mjesta. Nemojte propustiti zaustaviti se u Postiri.

Postira je maleno i slikovito mjesto prepuno uređenih vinograda  i ispunjeno stoljetnim maslinama. Nije teško pogoditi koji su bili glavni izvori prihoda u prošlosti mjesta. No vino i maslinovo ulje nisu jedine stvari kojima se Postira može pohvaliti. Spustite li se do lučice uočit ćete mnoštvo ribarskih čamaca kojima se još i danas koriste stanovnici i hvataju ribu u bogatom Jadranskom moru.

Iako je ribarstvo i proizvodnja vina i ulja dominirala ekonomijom mjesta ono nam je dalo i jednog od najvećih hrvatskih književnika. Upravo ovo naselje rodni je kraj velikog Vladimira Nazora. Kako možemo zaboraviti hrvatske literarne bisere poput djela Veli Jože.

Zateknete li se dakle u postiri samo slijedite oznake koje će vas dovesti do rodne kuće velikog književnika i političara. Radi se o lijepoj i velikoj renesansnoj palači izgrađenoj od kamena. Župna crkva svetog Ivana Krstitelja dominanatna je u kajoliku mejsta i do nje možete doći samo slijedeći zvonik koji se ističe ponad svih ostalih krovova.

Ovdje se nalazi i uvala Lovrečina. Nešto je udaljenija i morat ćete krenuti u smjeru Puščišća. Odlučite li krenuti pješke mogla bi biti duga šetnja stoga preporučamo da uskočite u automobil. Ovdje će vas dočekati prekrasna pješčana plaža na kojoj biste se mogli na trenutak osvježiti prije no što krenete razgledati ostatke vile iz rimskog doba ili pak ranokršćansku baziliku koja se smjestila iza plaže.

Stoga nanese li vas put na Brač posjetite ovo slikovito mjesto, otiđite odati počast Vladimiru Nazoru i razgledajte povijesne tragove kojima će vas počastiit ovo malo mjesto. Sretan put!

Autor: L.K. Foto: Beemwej/Wikimedia