Jantar – dobar prijatelj žena

ogrlica od jantara

Drage naše, znate li što je jantar? Riječ je o fosiliziranoj smoli crnogoričnog drveta koja se još od davnih vremena koristila kao amajlija i nakit. Još u prapovijesno doba vjerovalo se u magijske moći ovog žuto- smeđeg minerala.

Jantar se smatra prirodnim analgetikom pa stoga danas postoje ogrlice, narukvice i drugi nakit za koji se vjeruje da će vam pomoći u borbi s bolestima. U antici se vjerovalo kako će vas nošenje nakita od jantara zaštititi od bolesti i s lakoćom ukloniti zubobolju ili glavobolju. Zbog takvih ljekovitih svojstava, jantar su danas prepoznali brojni liječnici alternativne medicine.

Jantar se danas može naći na obalama Baltičkog i Sjevernog mora, a najveći svjetski proizvođač svakako je Rusija. Naime, Kalinjingradska oblast u svojim rukama drži 90% raspoloživog jantara u cijelom svijetu. Kako je riječ o smoli staroj više milijuna godina, često se događa da u jantaru pronađemo zarobljeno lišće, cvijeće, male životinje i kukce. Riječ je o fosilima koji su ostali očuvani u jantaru, a isto tako očuvan je i njihov DNK koji znanstvenicima omogućuje brojna istraživanja izumrlih vrsta.

„Zlato sjevera“, kako se često naziva, dobar je prijatelj žena. Naime, pogotovo u ovo jesenske dane, zlatne boje jantara u kombinaciji sa srebrom savršeno odgovaraju bojama jeseni. Možete birati između broševa, prstena, ogrlica ili narukvica, a možda najviše volite naušnice. Nakit od jantara nikada ne izlazi iz mode i vrlo se često  prenosi s koljena na koljeno.

Ako se odlučite kolekciju nakita upotpuniti nekim novim komadom od jantara, pripazite na cijenu. Naime, upravo je cijena ono što nam najčešće pokazuje radi li se o pravom jantaru ili tek jeftinoj kopiji izrađenoj od plastike ili stakla. Ako niste sigurni radi li se o impresivnom jantaru, postoji trik koji će vam pomoći u otkrivanju materijala. Vruću iglu zabodite u jantar i pomirišite.

Tri su varijante: ako mirisa nema, riječ je o staklu, miriše li na plastiku, svima nam je jasno o čemu je riječ, a ako pak miriše na smolu, u rukama imate pravi jantar. To je naročito važno ako je riječ o npr. cigaršpicu ili luli jer se smatra da jantar štiti od infekcija.

Kako god bilo, savjetujemo vam da proučite škrinjice s nakitom vaših baka i mama, a ako u njima ne pronađete neki komad ove zlatne boje ili ono što nađete ne odgovara vašem ukusu, pronađite nešto što vam se sviđa i nabavite novi komad nakita kao stvoren za ove tmurne jesenske dane.

Autor: Anja Jakopčević, Foto: Jurema Oliveira/Wikimedia