Jama Baredine, bogatstvo ispod zemlje

jama baredine
Jama Baredine, Foto: Marcin Grochowski/Wikimedia

Na 6 km sjeveroistočno od Poreča pokraj Nove Vasi, nalazi se poznata jama. Uređena je za posjetitelje i u njenim ljepotama može svatko uživati. Nalazi se na posjedu Silvija Legovića koji ju uređuje. Njezina unutrašnjost ispunjena je raznim bogatstvima poput stalaktita, stalagmita te podzemnih struktura nastalih dugotrajnim radom vode.

Ovo bogatstvo ispod zemlje nastalo je daleko od svjetlosti gdje se ističu zavjese dugačke oko deset metara, kip Bogorodice, kosi toranj iz Pise, tijelo pastirice Milke te snješko-lučonoša poznat kao zaštitni znak jame.

Jama je istraživana od 1926. godine. Radi se o jedinom speleološkom objektu u Istri s umjetnom rasvjetom pomoću električnih reflektora. Od 1995. godine ima i uređenu stazu te 207 stepenica s rukohvatima, kako bi svaki gost mogao u potpunoj sigurnosti razgledavati ljepotu jame.

Ukupna dubina je 132 metara, a za obilazak je uređeno 120 metara tlocrtne dužine, do dubine od 60 metara. Na dnu se nalaze vertikalni bunari dubine 16 metara sa stalnom podzemnom vodom.

Ispod ulazne vertikale od 20 metara dubine, bočni dio i strop jame pokriveni su kalcitnim naslagama i to ne samo stalaktita nego i stalagmita te sigastih stupova u različitim bojama. Na samom dnu turističke staze u vodenom bazenu nalazi se čovječja ribica, endem dinarskog područja.

Temperatura zraka u jami je imeđu 13 i 14 stupnjeva. Posjete su moguće u periodu od proljeća do jeseni. Obilazak traje čudesnih 30 minuta koje prođu u tren oka. U jami se nalazi pet dvorana od kojih svaka nudi zanimljivosti.

Na ulazu se nalazi vitrina u kojoj su smješteni ostatci lončarije prethistorijskog čovjeka. Pretpostavlja se kako je naš daleki predak nekada davno ovdje ostavljao posude kako bi se napunile vodom.

Jama je dobila ime prema malom mjestu Baredine koje se nalazi u zapadnom dijelu Istre. Poput svih ostalih naselja u unutrašnjosti tako i Baredine privlače brojne posjetitelje zahvaljujući svom posebnom položaju, na brežuljku iznad doline rijeke Mirne.

Autor: S.Š. Foto: Marcin Grochowski/Wikimedia